Svijet

Turska će na zahtjev NATO poslati trupe na Kosovo do 5. juna

Ministarstvo odbrane Turske izvijestilo je da je nakon događaja na Kosovu, na zahtjev Komande združenih snaga NATO-a, raspoređen bataljon turskih specijalaca, te su počele pripreme da se turski vojnici prebace u kasarnu "Sultan Murat" na Kosovu do 5. juna.

Turska će na zahtjev NATO poslati trupe na Kosovo do 5. juna Foto: Army.mil
Klix.baIzvor

U pisanoj izjavi ministarstva u vezi sa dešavanjima na Kosovu, navedeno je da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru Ujedinjenih nacija, NATO-a, Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE).

U tom kontekstu je naglašeno da se pomno prate i dešavanja na Balkanu, gdje postoje zajedničke istorijske i kulturne vrijednosti sa Turskom.

"Turska pokazuje konstruktivan stav i poziva na uzdržanost strane za rješavanje nedavnih događaja u prijateljskom i bratskom sjevernom dijelu Kosova, koji štete regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, kroz dijalog", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
u unukmarkamiljanova_neregistrovani
03.06.2023. 13:51

Eto nam ga sad. Oculi sada ponovo biti Kosovska bitka i dali ce sada Crnogorci kao Srbi biti medju prve da se idu borit za Srpsko kosovo ili ce samo vriskati okolo Kosovo je nase i Kosovo je Srbija E eto sada imaju sansu da pokazu kako i kolko podrzavaju Srbe na Kosovu pa puske o rame i na napad rastjeravanje Turske silje i Kosovke borce sada je sansa da se jednom za uvijek rijesi to pitanje.

1
3
i igor_neregistrovani
03.06.2023. 14:37

@unukmarkamiljanova_neregistrovani A lije Kosovo ako nije srpsko. Zar Srbi imaju ijednu borbu, važniju od one za Kosovo. Vrije me, kad i koliko je irelevantna stvar, kad je ta borba u pitanju. Koliko je Lovćen crnogorski, toliko je i Kosovo srpsko. Da li će Kosovo biti vraćeno za 5 dana ili za 5 milenijuma, nije bitno. Bitno je da bude vraćeno i da je srpsko.

3
0
B Borna_neregistrovani
03.06.2023. 15:12

@igor_neregistrovani Povijesno je srpsko, no etnički je albansko. Kako je Milošević u Daytonu pristao na podjelu BiH po etničkom principu, postao je to model da se na isti način riješi albansko pitanje u Srbiji. U svrhu toga je Miloševiću ponuđeno da povuče vojsku i Kosovu vrati autonomiju, međutim on je to odbio. Nakon NATO intervencije bilo je dovoljno vremena da se Kosovu vrati autonomija, kako autonomija nije vraćena, Albancima je dopušteno da proglase državu.

0
1
P Plemetina_neregistrovani
03.06.2023. 13:37

Ovo izgleda pripreme za sljedećih 500 godina. Ništa nije slučajnost, vučić i erdogan .

6
2