Region

Tužilaštvo BiH ponudilo nagodbu Mevlidu Jašareviću

Izvor

Ovu informaciju potvrdio je za Anadoliju Senad Dupovac, advokat Mevlida Jašarevića, navodeći da se Jašarević tek treba izjasniti o eventualnoj nagodbi s Tužilaštvom BiH. O tome će, kako je kazao Dupovac, sa branjenikom razgovarati iduće sedmice.

Dupovac nije želio otkriti šta Državno tužilaštvo Jašareviću nudi za priznanje krivice za napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih država (SAD).

"Ponuđen mu je sporazum i moramo ga analizirati. Vidjećemo šta će Jašarević da kaže o njemu. No, Tužilaštvo BiH mu nudi sporazum. Dužan sam ga upoznati šta nude. To dokazuje da bi i Tužilaštvo BiH htjelo da, neki način, izađe iz ovog. Nisam to očekivao, jer su do sada suvereno nastupali", kazao je Dupovac za Anadoliju.

Jašarević je 28. oktobra prošle godine iz "kalašnjikova" pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tom prilikom teško je ranio jednog pripadnika policije, nakon čega je snajperskim hicem pogođen u nogu, te uhapšen.

Američko ministarstvo pravosuđa je, takođe, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahić za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. juna ove godine, a trebalo bi se nastaviti iduće sedmice.

(foto: vecernji.ba)

Portal Analitika