Turizam

Visoka delegacija TUI-ja u posjeti Crnoj Gori

Tripković-Marković: Saradnja s TUI-jem može doprinijeti unapređenju turističkog sektora i imidža destinacije

Predstavnik najveće svjetske turističke kompanije, TUI Group, boravio je u Crnoj Gori kako bi se bliže upoznao sa raznovrsnom turističkom ponudom naše zemlje.

Tripković-Marković: Saradnja s TUI-jem može doprinijeti unapređenju turističkog sektora i imidža destinacije Foto: NTO
Portal AnalitikaIzvor

U prostorijama Opštine Kotor juče je održan sastanak na visokom nivou na kojem su prisustvovali član Izvršnog odbora TUI grupe i predsjednik TUI Care fondacije Tomas Elerbek, član njemačkog Bundestaga iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Tilman Kuban, kao i predstavnici Fondacije Konrad Adenauer, direktorica NTO CG dr Ana Tripković-Marković sa svojim saradnicima, gradonačelnik Opštine Kotor Vladimir Jokić i direktor LTO Kotor Jovan Ristić.

Tokom sastanka, razgovarano je o mogućnostima saradnje i unapređenja zajedničkih projekata, uz poseban fokus na jačanje turističkih veza Njemačke i Crne Gore. Ovaj susret predstavlja značajan korak ka daljem razvoju i jačanju odnosa između ove dvije zemlje

Tom prilikom Tomas Elerbek je kazao da je Crna Gora skriveni dragulj, koji ostavlja vrlo poseban utisak.

“Sjajan pejzaž, kultura i istorija, obale i impresivna priroda - sve ovo nudi nevjerovatna iskustva i uspomene za putnike. Moram da kažem da sam zaista osjetio nevjerovatno gostoprimstvo i otvorenost. Želio bih zahvaliti premijeru Milojku Spajiću, ministrima i predstavnicima Vlade i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore na otvorenim i konstruktivnim razgovorima. Započeli smo dubinsku razmjenu o potencijalu Crne Gore kao turističke destinacije sa vrlo individualnim karakterom i o pozicioniranju brenda Crne Gore kao atraktivne međunarodne turističke destinacije. Nastavićemo ove razgovore i tako pratiti ekonomski razvoj zemlje tokom procesa pridruživanja EU. TUI je prilično zastupljen u Crnoj Gori, kruzerske kompanije redovno plove ka vašoj destinaciji, a TUI Care fondacija vodi TUI akademiju zajedno sa UNICEF-om Crna Gora. Ova akademija nudi značajan program učenja baziran na iskustvu i zapošljavanju za mlade ljude u Crnoj Gori kako bi mogli saznati više o potencijalnim karijernim mogućnostima i pripremiti se za tržište rada. Oko 1.200 mladih ljudi će imati koristi od programa kroz mogućnost praktične obuke, izgradnje vještina i karijernog savjetovanja s posebnim fokusom na turizam”, kazao je Elerbek.

Direktorica NTO CG, dr Ana Tripković-Marković je naglasila važnost prisustva TUI-ja u Crnoj Gori, te kazala da ova posjeta potvrđuje njihovu posvećenost i potencijal da značajno doprinesu daljem razvoju turističkog sektora.

"Dugogodišnja prisutnost i uticajna uloga TUI-ja u globalnom turizmu čine ovu posjetu izuzetno značajnom. Njihova dalja uključenost može dodatno da podstakne rast našeg turističkog sektora, privlačeći više posjetilaca i unapređujući naš međunarodni imidž. Kao vodeća kompanija u turizmu na globalnom nivou, TUI posluje na ključnim emitivnim tržištima Zapadne Evrope, što čini saradnju sa njima izuzetno značajnom. Moram naglasiti da je i prethodna saradnja sa TUI-jem, koji je decenijama prisutan na crnogorskom tržištu, doprinijela povećanju broja turista i napretku turističke industrije. Ova posjeta ima za cilj jačanje odnosa i istraživanje novih mogućnosti za promociju Crne Gore kao vrhunske turističke destinacije," poručila je Tripković-Marković.

Ona je ovom prilikom ukazala na ogroman potencijal njemačkog tržišta, te podsjetila na brojne aktivnosti NTO CG u proteklom periodu koje su bile usmjerene kao ovom tržištu.

“Tržište njemačkog govornog područja jedno je od ključnih za nas, što potvrđuju i statistika, imajući u vidu da se nalazi među prvih pet po broju dolazaka i ostvarenih noćenja. Istraživanja pokazuju da imamo potencijal za privlačenje još većeg broja gostiju. Samo jedna u nizu aktivnosti usmjerenih ka ovom tržištu je Destinacijski forum, koji smo organizovali u saradnji sa Udruženjem njemačkih turoperatora (DRV) i najznačajnijim poslovnim magazinom u oblasti turizma, fvw. U okviru foruma, Crnu Goru je posjetilo oko 60 njemačkih turističkih agenata, turoperatora i medija. Njihov dolazak već rezultira pripremama za narednu sezonu, kao i brojnim objavama o ponudi destinacije na platformama fvw magazina. U narednom periodu nastavićemo sa promocijom naše destinacije kroz saradnju s ključnim donosiocima odluka njemačke turističke privrede”, zaključila je Tripković-Marković.

TUI Group je vodeća svjetska turistička grupa sa sjedištem u Nemačkoj. TUI Grupa nudi integrisane usluge za svojih 19 miliona klijenata. Obuhvata preko 400 hotela i odmarališta sa premijum brendovima kao što su RIU, TUI Blue i Robinson, kao i 16 kruzera. Pored toga, grupa obuhvata i vodeće brendove turističkih operatera i online marketinške platforme širom Evrope, pet avio-kompanija sa više od 130 modernih aviona i oko 1.200 turističkih agencija.

Održivi ekonomski, ekološki i društveni razvoj je ključan dio korporativne kulture TUI Grupe. TUI Care Fondacija podržava turističke destinacije kroz projekte u 25 zemalja, fokusirajući se na obrazovanje, obuku i jačanje ekoloških i socijalnih standarda. Shodno tome, saradnja sa ovom renomiranom grupom može značajno uticati na dalji razvoj destinacije, investicije, povećanje broja turista, te održiv turistički razvoj.

Portal Analitika