Društvo

"Švajcarski vojni nož kraljevske mornarice"

Treći brod britanske Kraljevske mornarice doplovio u Bar

Treći brodbritanske kraljevske mornaniceAlbionuploviojejutros u Luku Bar.Krajem prošle sedmice, u Crnu Goru su doplovili Argus i Mauntsbej.

Treći brod britanske Kraljevske mornarice doplovio u Bar Foto: Britanska ambasada Podgorica
Portal AnalitikaIzvor

Ovom posjetom se potvrđuje vrijednost odnosaCrne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva. UK nastavlja da pruža bilateralnu podršku u oblasti odbrane Vojsci Crne Gore. To obuhvata obezbjeđivanje važne vojne opreme za obuku, vježbe i pružanje obrazovanja u oblasti odbrane kao podršku naporima za izgradnju kapaciteta. Posjeta Kraljevskih marinaca Crnoj Gori dio je dogovorenog plana vježbi sa Crnom Gorom i unaprijediće naše odnose u oblasti odbrane, poboljšavajuci integraciju i interoperabilnost između NATO saveznica. Ova posjeta naglašava vrijednosti koje Ujedinjeno Kraljevstvo pripisuje odnosima sa Crnom Gorom i pokazuje kontinuiranu posvecenost Ujedinjenog Kraljevstva bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

„Prisustvo broda kraljevske flote Albion u Baru ove sedmice predstavlja snažan podsjetnik na posvecenost Ujedinjenog Kraljevstva partnerstvu u oblasti odbrane sa Crnom Gorom, kao saveznicom u NATO-u. Crna Gora je podložna prijetnjama koje dolaze izvan njenih granica i želimo da narod ove zemlje zna da smo uz vas“, rekla je britanska ambasadorka Karen Medoks. „Pored saradnje u oblasti odbrane, zajedno radimo na podršci jačanju vladavine prava i demokratskih institucija, kako bi Crna Gora mogla da razvije otpornost na one uticaje koji za cilj imaju stvaranje podjela i nestabilnosti. Posveceni smo stabilnosti i bezbjednosti Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana“, dodala je ambasadorka Medoks.

„Oduševljen sam što je brod kraljevske flote „Albion“ u posjeti Crnoj Gori“, rekao je kapetan Sajmon Keli.

„Radujemo se što ćemo razviti bliskije odnose sa crnogorskim kolegama dok sprovodimo zajedničku obuku.“

HMS Albion je opisan kao 'švajcarski vojni nož' kraljevske mornarice - i to s dobrim razlogom. Ovaj amfibijski brod može da prevozi 400 mornara i kraljevskih marinaca sa ogromnim rasponom vještina i iskustava, od tehničara i inženjera do medicinara i kuvara.

Utovarno pristanište Albiona sadrži kamione, mašine i plovne objekate koje njena posada koristi za obavljanje svojih dužnosti. Brod takođe nosi hitne zalihe za upotrebu u operacijama pomoći u katastrofama širom svijeta, od zaliha hrane do pumpi za vodu.

Portal Analitika