Svijet

Reakcija kompanije Twitter

Trampov tvit o glasanju označen kao potencijalno obmanjujući

Objavu američkog predsjednika Donalda Trampa na društvenoj mreži Twitter, u kojoj tvrdi da postoje veliki problem i odstupanja kada je u pitanju glasanje putem pošte na izborima u toj zemlji, ta kompanija je označila kao „spornu“ i potencijalno obmanjujuću.

Trampov tvit o glasanju označen kao potencijalno obmanjujući Foto: screenshot/twitter
PA
PAAutor
ReutersIzvor

"Veliki problemi i neslaganja sa glasanjem poštom širom SAD. Moramo imati konačan ukupan broj 3. novembra", napisao je Tramp u ponedjeljak na Twitteru, a ta kompanija objavila je izjavu o odricanju od odgovornosti, prenio je Reuters.

U izjavi se ističe da američki predsjednik nije dao dokaze za takve tvrdnje.

“Pojedini ili svi sadržaji podijeljeni u ovom tvitu sporni su i mogu da dovedu u zabludu o načinu učešća na izborima ili u drugom građanskom procesu", dodaje se u izjavi uz koju je Twitter objavio link ka stranici na kojoj se navodi da je glasanje poštom legalno i bezbjedno.

Prijevremeno glasanje i glasanje putem pošte je u mnogim saveznim američkim državama produženo uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, budući da neki Amerikanci nastoje da izbjegnu gužve na biračkim mjestima tokom pandemije koronavirusa.

Glasanje putem pošte je više puta bilo predmet Trampovih kritika, uz tvrdnje da će to dovesti do široko rasprostranjene prevare, dok su demokrate tvrdile da je takvo glasanje bezbjedna i pouzdana alternativa ličnom glasanju.

Twitter je i ranije označavao Trampove postove, uključujući i objavu s početka mjeseca u kojoj je američki predsjednik naveo da je imun na koronavirus, zbog čega je ova društvena mreža reagovala i istakla da su objavljene „zavaravajuće zdravstvene tvrdnje“.

Portal Analitika