Svijet

Tramp tuži CNN i traži 475 miliona dolara odštete

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tužio je televiziju CNN i traži 475 miliona dolara odštete, navodeći da su ga oklevetali.

Tramp tuži CNN i traži 475 miliona dolara odštete Foto: REUTERS/Jeenah Moon
Glas Amerike (VOA)Izvor

Tužba je podnijeta okružnom sudu u Fort Loderdejlu na Floridi, i fokusira se na frazu "velika laž" koja se odnosi na Trampove tvrdnje o pokradenim izborima 2020, kada je izgubio od Džoa Bajdena.

CNN nije komentarisao tužbu.

Tramp je konstantno napadao CNN dok je bio predsjednik, što je bilo u skladu sa stavom njegovih pristalica.

Bivši predsjednik je ranije podnosio slične tužbe, ali je imao malo uspjeha. Slučaj protiv Tvitera, zbog uklanjanja njegovog naloga sa mreže poslije nereda u Kongresu 6. januara 2021, odbačen je pred sudom u Kaliforniji.

Brojni federalni i lokalni zvaničnici iz obje partije, sudovi, kao i bivši državni sekretar za pravosuđe kojeg je Tramp postavio - rekli su da nema osnova za tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni.

Tramp u tužbi tvrdi da je "velika laž" fraza u nacističkoj konotaciji i da je na CNN-u od januara 2021. upotrijebljena više od 7.700 puta.

"Namjera je bila da se ljudi razljute, zaplaše i na kraju reaguju", naveo je u tužbi.

Bivši predsjednik nagovijestio je da bi mogao da tuži i druge medije iz istog razloga, kao i odbor u Predstavničkom domu koji istražuje upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara.

Novi šef CNN-a Kris Liht apelovao je prije tri mjeseca na zaposlene, na privatnom sastanku, da ne koriste termin "velika laž", jer je isuviše blizak sa terminologijom koju demokrate koriste da opišu bivšeg predsjednika.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.