Svijet

Tramp odbio posljednju priliku da svjedoči u slučaju silovanja

Bivši američki predsjednik Donald Tramp odbio je posljednju priliku da svjedoči na građanskom suđenju, u kojem ga kolumistkinja optužuje da ju je silovao u garderobi robne kuće 1996. godine.

Tramp odbio posljednju priliku da svjedoči u slučaju silovanja Foto: EPA
AJBIzvor

Trampu, republikanskom kandidatu za predsjednika 2024. godine, američki okružni sudija Levis Kaplan dao je rok do nedjelje do 17:00 sati po lokalnom vremenu da podnese zahtjev za svjedočenje, ali on to nije učinio.

To nije iznenađenje, jer se Tramp nijednom nije pojavio tokom dvosedmičnog suđenja u Njujorku, na kojem je spisateljica E. Dži Karol svjedočila nekoliko dana, ponavljajući tvrdnje koje je prvi put javno iznijela u memoarima iz 2019. godine.

Završne riječi advokata u ponedjeljak

Ona traži kompenzaciju i odštetu u ukupnom iznosu od više miliona dolara.

Porota je pogledala isječke iz iskaza snimljenog u oktobru, u kojem je Tramp poricao da je silovao Kerol ili da ju je ikada stvarno poznavao.

Bez Trampovog svjedočenja, advokati trebaju iznijeti završne riječi u ponedjeljak, a vijećanje će vjerovatno početi u utorak.

Nakon što su tužioci dovršili slučaj u četvrtak, Trampov advokat Džo Takopina počeo je s izlaganjem odbrane bez pozivanja svjedoka.

Nije tražio dodatno vrijeme kako bi Tramp odlučio svjedočiti.

Takopina je odbio dati komentar novinskoj agenciji Associated Press nakon isteka roka u nedjelju.

Kerol, kojoj je 79 godina, sa klupe mjesta svjedoka je kazala da ju je Tramp silovao početkom 1996. godine, nakon što su se sreli na ulazu u robnu kuću u centru Manhattana.

U garderobi ‘postao nasilan’

Rekla je da je susret počeo kao zabavan i koketan, dok ju je Tramp nagovarao da mu pomogne kupiti dar za ženu, nakon čega su završili u praznom dijelu radnje s donjim rubljem, gdje su se šalili u vezi isprobavanja prozirnog bodija.

Kerol je ispričala da je u garderobi Tramp postao nasilan, udarajući je o zid, povukavši joj helanke u stranu i silujući je prije nego što ga je udarila koljenom i pobjegla iz trgovine.

Tramp tvrdi da je Kerol to izmislila.

Nazvao je to “odvratnom laži”, koju je izrekao “ludak” koji pokušava potaknuti prodaju svoje knjige, piše Al Džazira.

Portal Analitika