Svijet

Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Američki predsjednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu.

Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir Foto: AP/WBUR
Nova SIzvor

Foks njuz koji je prvi objavio informaciju navodi da je Tramp nominovan samo nekoliko nedjelja nakon što je posredovao u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trampa je nominovao norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede, koji je pohvalio američkog predsjednika za napore na rješavanju sukoba u svijetu.

“Tramp učinio više da se postigne mir između država od većine drugih kandidata za nagradu za mir”, ocijenio je Tibring-Gjede.

Tibring-Gjede, koji je i predsjedavajući norveške delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, rekao je da je Trampova administracija igrala ključnu ulogu u uspostavljanju odnosa između UAE i Izraela.

U pismu u kom se nalazi nominacija navodi se i da postoji nada da će i druge bliskoistočne zemlje da prate korake UAE, te da bi pomenuti sporazum mogao “da promijeni pravila igre” na Bliskom istoku i dovede region do saradnje i napretka.

Takođe, istakao je ulogu koju američki predsjednik ima u posredovanju između sukobljenih strana kao što su Indija i Pakistan, Sjeverna i Južba Koreja. Takođe, pomenuo je i povlačenje američkih trupa sa Bliskog istoka.

Da podsjetimo, Nobelovu nagradu za mir za 2020. godinu dobio je premijer Etiopije Abij Ahmed Ali za napore u postizanju mira sa Eritrejom. On je ujedno 100. dobitnik ove nagrade. Ipak, Tramp je tada naveo da je on učinio za Afriku više od Alija i na kraju mu nije zvanično čestitao.

Portal Analitika