Rukomet

Rado se sjećamo utakmice u Herningu

Tradicija je na našoj strani: Ovako je do sada bilo protiv Mađarske

Naše rukometašice sjutra veče će protiv Mađarske odigrati prvi zahtjevniji meč na Svjetskom prvenstvu.

Tradicija je na našoj strani: Ovako je do sada bilo protiv Mađarske Foto: IHF / SP 2019.
Portal AnalitikaIzvor

Ulog je velik – ko slavi u Helsingborgu, u glavnu će rundu prenijeti četiri boda, čime će imati znatno veće šanse za plasman u četvrtfinale.

I dok su obje selekcije do sada ostvarile dvije ubjedljive pobjede protiv Kameruna i Paragvaja, zanimljivo je osvrnuti se na istorijat dosadašnjih mečeva Crne Gore i Mađarske na završnici velikih takmičenja, koji govori kako je tradicija na našoj strani. U četiri okršaja od 2012. do 2019, naše igračice su slavile tri puta, a suparnice samo jednom.

‘Lavice’ su prvi put protiv Mađarske igrale tokom pohoda na evropsko zlato 2012, kada su u Novom Sadu trijumfovale rezultatom 28:26 (15:9), uz devet golova Jovanke Radičević.

Popović: Danima razmišljamo o Mađarskoj, moramo zaustaviti njihove bekove
0
Popović: Danima razmišljamo o Mađarskoj, moramo zaustaviti…
03.12.2023 15:10

Tri godine kasnije, Crna Gora je na Svjetskom prvenstvu u Danskoj deklasirala Mađarsku. Baš kao i sjutra – bio je to meč trećeg kola preliminarne faze, a naše rukometašice su u Herningu slavile 32:15 (17:9). Po šest puta, mrežu suparnica tada su pogađale Milena Raičević, Katarina Bulatović i Majda Mehmedović.

Prvi duel protiv Mađarske na tlu Švedske ne pamtimo ni po čemu lijepom. Predvođena legendarnom Anitom Gorbic, Mađarska je u Malmeu trijumfovala 14:21 (6:11) i tako nas poslala kući odmah nakon uvodne faze Evropskog prvenstva.

Posljednji meč protiv Mađarica, Crna Gora odigrala je na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Japanu. I tada je u pitanju bilo treće kolo prve faze takmičenja, a ‘lavice’ su nakon žestoke borbe osvojile dva boda – 25:24 (13:12). I na toj utakmici predvodila nas je Radičević, koja je osam puta pogađala mrežu protivnica.

Grupa “B”

Sjutra: Paragvaj – Kamerun (18:00), CRNA GORA – Mađarska (20:30).

Tabela: Mađarska 4, Crna Gora 4, Kamerun 0, Paragvaj 0.

Portal Analitika