Abiznis

Predstavljeno novo rukovodstvo i ciljevi kompanije ToMontenegro

Todorović: Pravimo zdravu strukturu, jedini kriterijum pri zapošljavanju biće kompetentnost

Crna Gora je preko 25 godina imala nacionalnu avio kompaniju, sada je trenutak za novi početak, izjavio je izvršni direktor nove nacionalne avio-kompanije ToMontenegro Predrag Todorović

Todorović: Pravimo zdravu strukturu, jedini kriterijum pri zapošljavanju biće kompetentnost Foto: Screenshot/Youtube
Portal AnalitikaIzvor

„Ostala su neriješena pitanja između države i Montenegro Airlinesa, ali ostavimo to trenutno po strani. Cilj je prije svega da napravimo novu, moderniju kompaniju na tržišnim osnovama. Ovo je novi pristup i treba da razmišljamo šta sve postoji od novih tehnoligija i procesa, kako bismo imali samoodrživu kompaniju“, naveo je Todorović na konferenciji za novinare. 

On ističe da je Crna Gora izrazita aviodestinacija i da je bitno da imamo aviokompaniju koja će za državu biti investicija. 

„Treba da napravimo biznis model koji će državi omogućiti da povrati investiciju. Ja sam se vratio iz Francuske gdje sam radio 11 godina. Vratio sam se da pokušamo da svi zajedno uradimo kvalitetnu priču. Imamo kolege iz borda koji su dokazani profesionalci“, naglasio je Todorović. 

ToMontenegro, kako je precizirao, počinje od dva aviona koji su već bili u floti MA, na operativnom lizingu. 

„Situacija je bila da je MA uzeo dva aviona od kompanije General Electric,na operativni lizing što je uobičajeno. U jednom trenutku je MA prestao da plaća lizing i prijetilo je da GE uzme avione i državi ispostavi fakturu, jer je država garantovala za taj aranžman. Mi smo kupili te avione, pri čemu smo smanjili taj iznos za pola i napravili smo bazu za flotu za naredni period. Mi pravimo zdravu strukturu, jedini kriterijum pri zapošljavanju biće kompetentnost. Za očekivati je da ljudima iz MA koji budu željeli da rade na zdravim principima budu otvorena vrata“ poručio je Todorović. 

Rekao je da svi žele da kompanija bude operativna što je prije moguće, ali da se svi procesi ne mogu završiti za par sedmica ili par mjeseci.

Na pitanje kada se može očekivati da će nacionalna avio kompanija početi sa radom, Todorović je rekao da je cilj da bude operativna prije ljeta.

- Radimo sve što možemo da to postignemo- naglasio je on.

Todorović je saopštio da će osnivački kapital od 30 miliona biti dovoljan, te da se iz budžeta više neće izdvajati.

On je naveo da nije zabrinut zbog slotova, iako su neki izgubljeni. 

"Prvo moramo da revidiramo koje slotove imamo, koje nemamo, napravimo novi plan letenja koji odgovora avio kompaniji. Vidite i kakva je situacija na tržištu, ogroman je pad, tako da kompanije traže avione koji će letjeti", naveo je Todorović.

On napominje da nije plan da ToMontenegro radi sa samo dva aviona, ali to zavisi i od tržišta.

- Da smo sada operativni i pet aviona što bi radili? Cijela Zapadna Evropa je zatvorena zbog kovid mjera i mi da letimo samo bi generisali velike gubitke. To je bitan parametar koji će da utiče na razvoj avio kompanije - naglasio je Todorović.

Što se tiče prava i ugovora koje nasljeđuju od Montenegro airlinesa kazao je da je to jako kompleksno pitanje.

- Pokušavamo da napravimo uvid u kompletnu situaciju, što treba popraviti, bez kojih stvari ne možemo funkcionisati. Mi ne pravimo kompaniju skroz od nule, nego iz nečega što postoji, što je državno. Ta struktura ima svoje mane i probleme. Naš cilj je da ne gledamo ko je što pogriješio, nego je bitno da shvatimo što se desilo, da ne bismo ponavljali greške i vidimo koji su najveći kvaliteti - istakao je Todorović.

 

Portal Analitika