Crna hronika

Na suđenju za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića svjedok promijenio iskaz u korist optuženih

Todorović: Pod pritiskom sam optužio Konatara i Vuletića

Vasilije Todorović juče je svjedočeći u podgoričkom Višem sudu ustvrdio da je pod pritiskom policijskih čelnika u istrazi i prvi put pred sudom izjavio da su Aleksandar Konatar i Nikola Vuletić odgovorni za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića na Cetinju 30. juna 2011. godine.

Mjesto ubistva Ljuba Jovanovića Foto: PA/A
Mjesto ubistva Ljuba Jovanovića
PobjedaIzvor

Sudija Vladimir Novović vodi proces protiv Konatara koji se tereti da je nakon pljačke automat-kluba Lutrije Crne Gore na Cetinju trčeći ka izlazu ispalio metak koji je usmrtio Jovanovića. U ovom procesu Vuletiću se sudi za krivično djelo razbojništvo.

Jovanović je bio slučajna žrtva, kada se nakon šetnje sa drugom iz reprezentacije sklonio od kiše u kazinu u centru Cetinja, koji je bio meta pljačkaša.

ISKAZ

- Da su ovo krivično djelo počinili Konatar i Vuletić, to su priče policije, koje sam morao da kažem kao svjedok jer bi mi, u suprotnom, uhapsili brata. Kazali su mi da ukoliko ja ne saopštim da je Konatar ovo učinio, da će prisiliti Konatara da kaže da je moj brat ubica. Vođen sam na jezero gdje sam davljen u vodi. Ne znate šta sam doživio od njih, tako da ne mogu da mi zamjere ni Konatar ni Vuletić – kazao je Todorović koji je juče sproveden u Viši sud iz UIKS-a.

On je dodao i da su se policajci ,,iživljavali nad njim tako što su mu stavili pancire“, a potom pucali iz vatrenog oružja.

Todorović je ustvrdio i da su njegovom saslušanju u kancelariji više državne tužiteljke Olivere Ražnatović prisustvovali policajac Aleksandar Bošković i još pet ili šest njegovih kolega sa fantomkama na glavama.

On je pred sudijom Novović potvrdio da je sudu u avgustu prošle godine poslao pismo u kojem optužuje Konatara i Vuletića, a kao dodatni motiv da to učini bilo je i obećanje da će onaj ko otkrije počinioce dobiti nagradu.

– Na sastanku sa Veselinom Veljovićem, Enisom Bakovićem i Boškovićem, a kasnije i kod tužioca mi je rečeno da će dobiti nagradu onaj ko otkrije počinioce ovog ubistva. Prošlo je dvije godine od tada. Ti ljudi su me obmanuli. Nemam sapun da kupim – kazao je on.

Uslovni otpust

Todorović je naveo da je odmah nakon što je optužio Konatara i Vuletića dobio uslovni otpust iako nije ispunjavao uslove.

– Imao sam 100 prekršaja tokom boravka u zatvoru, a dobio sam uslovni otpust – kazao je on.

Sudija Novović je u nastavku suđenja pročitao molbu Todorovića za uslovni otpust koja je dostavljena cetinjskom Osnovnom sudu 19. septembra 2018. godine. Pročitan je i izvještaj o vladanju zatvorenika Vasilija Todorovića od 24. septembra 2018. godine iz UIKS-a, koji je tražila sutkinja Jelena Perović.

U izvještaju se navodi da su ,,kriminogeni obrasci ponašanja kod Todorovića duboko ukorijenjeni“, da je učestvovao u tučama, kao i da je četiri dana prije molbe za otpust počinio disciplinski prekršaj.

Ipak, rješenjem Osnovnog suda u Cetinju od 24. septembra 2018. usvojena je molba Todorovića za uslovni otpust.

Todorović je u martu 2011. godine pucao na inspektora, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. februar.

Portal Analitika