Turizam

TO Kotor: Očekujemo 300.000 izletnika u Starom gradu

Izvor

Kako saznaje Portal Analitika iz Turističke organizacije Kotor, očekuje se da će Kotor i njegovu okolinu vidjeti oko 300.000 izletnika.

- Prošle godine je u Kotoru uplovilo 316 brodova. Ove godine očekujemo da će taj broj biti isti ili neznatno veći. Što se tiče izletnika, kako onih koji dolaze kruzerima, tako i onih koji organizovano dolaze autobusom, prošle godine ih je bilo 231.537. Naravno, ove godine očekujemo da ih bude više i procjene se kreću oko 300.000 izletnika – kazala je za Portal Analitika Sanja Branković iz TO Kotor.

Ona je takođe podsjetila da izletnička taksa, koju ovi turisti plaćaju za posjetu Starom gradu, i dalje iznosi jedan euro.

- Taj euro po izletniku koji naplaćujemo, predstavlja glavni prihod naše Turističke organizacije. Naravno, mi smo u obavezi da stalno šaljemo izvještaje o naplaćenima taksama i načinu njihovog korišćenja – pojašnjava Branković.

Podsjećamo, prošle godine je Crnu Goru posjetilo 1.373.454 turista, koji su ostvarili 8.775.171 noćenja, dok je prihod iznosio oko 650 miliona eura. Prema najavama ministra održivog razvoja turizma Predraga Sekulića, broj turista i dolazaka biće na kraju 2012. godine veći za dva odsto, a zarada za tri odsto.

(Foto: TO Kotor)

Portal Analitika