Abiznis

Štiglic: Evropska dužnička kriza se ne rješava stezanjem kaiša

Izvor

Veliki protivnik politike rezova koju sprovodi Evropska unija ponovio je ovaj svoj stav u intervjuu za Blumberg. On je dodao i da se evropska dužnička kriza ne može riješiti "stezanjem kaiša", već - suprotno.

Štiglic, Pol Krigman i drugi istaknuti kejnzijanci tvrde da ekonomsku ekspanziju može podstaći samo povećanje državne potrošnje. Deficite, smatra Štiglic, treba staviti u drugi plan, sve dok BDP ne počne osjetnije da raste, odnosno dok nezaposlenost ne dođe barem do pretkriznog nivoa.

- Na ovaj način se ne može vratiti povjerenje tržišta, efekt će biti suprotan od onoga što Evropa želi da postigne. Smjer u kojem eurozona ide je, nažalost, pogrešan - kaže ovaj profesor ekonomije na prestižnom Univerzitetu Kolumbija.

- Evropske vlade su, uvođenjem fiskalne discipline, potpisale pakt o zajedničkom samoubistvu, koji će izazvati kolaps privrede njihovih država - kazao je on.

Štiglic je ovom fatalističkom izjavom referirao na najave evropskih lidera o uvođenju novih pravila o fiskalnoj disciplini. Upravo je takvo ponašanje, smatra Štiglic, dovelo Grčko, Irsku i Portugal na rub bankrota i prisililo ih da zatraže pomoć od MMF-a i bogatijih članica EU. Štiglic je uvjeren da na tome neće stati i da Evropi prijete novi potresi.

- Pred evropskim zemljama je vrlo teška godina. Zbivanja u eurozoni imaće uticaj i na ostatak svijeta, posebno na SAD. Evropske zemlje moraju da podstaknu privredni rast. Ukoliko to ne učine, posljedice će biti vrlo ozbiljne. Čini mi se da lideri eurozone ne shvatju što moraju da rade - kaže Stiglitz.

Portal Analitika