TV / Film

Zamalo pa odlična poslastica za gejmere nostalgičare

„The Super Mario Bros Movie“: Tipična holivudska uvertira u veću zamisao

Možda priča o Mariju i Luiđiju nije najbolja, ali potvrđuje da se gluma može protezati do enormnih visina, te da je nekad prijeko potrebno zažmuriti na scenarijsku banalnost, prepustiti se čulima i uživanju i pustiti mozak na otavu

„The Super Mario Bros Movie“: Tipična holivudska uvertira u veću zamisao Foto: IMDb
Nikola Saveljić
Nikola SaveljićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Svjetski poznat gejming serijal Super Mario još od nastanka, sad već daleke 1985. godine, pali i žari pop scenom, osvajajući srca mnogih, od naših roditelja, pa do nove generacije Z. Franšiza broji 20 igara raznih žanrova, dakle, za svakog nešto. No mnoge fanove iznenadila je vijest da se radi Mario film naslovljen „The Super Mario Bros Movie“ i rijetko ko je zapravo vjerovao u tu ideju. 

I tako smo došli do prvih kasting objava koje su na prvi pogled bile jako čudne. Krist Pret kao Mario, Anja Tejlor Džoj u ulozi dražesne Pič, Set Rogen pozajmljuje glas Danki Kongu… Bizarno. No ispostavilo se kao pun pogodak, jer je i Čarli Dej kao Luiđi bio sjajan. 

medium-9b3e9c668415f8f4288ccd492caf4080

Radnja filma predstavlja tipičnu holivudsku uvertiru u veću zamisao. Mario i Luiđi su, logično, braća vodoinstalateri koji i nijesu baš najbolji u tome što rade. Konkurencija nikad veća, a njihova krindž, superherojska reklama obišla je pola Njujorka i osramotila ih još više. 

No, ubrzo se nađu u Kraljevstvu pečurki kojim vlada Anjina Pič, a koje je u pripremi za rat protiv vladara Mračne zemlje, kralja Bausera. U tom vrtlogu šarenolike, kompjuterski animirane akcije nalaze se naši junaci i avantura se odvija jednim sasvim prirodnim tokom, bez nepotrebnih skakanja i previranja drugih priča i motivacija. Na kraju, jedno ovakvo ostvarenje je idealno za što veći broj filmskih klišea ne bi li se udovoljilo apsolutno svima - gejmerima i mlađoj publici, da ne kažemo klincima. I uspjeli su u namjeri.

Super Mario film jeste jako zabavan i imerzivan, gotovo vas odmah zgrabi za sjedišta i kao da ste ponovo dijete. Međutim, u vješto krojenoj nostalgičnoj hipermaniji nalazi se i mač sa dvije oštrice. Film o braći Mariju i Luiđiju sa kritičke tačke gledišta nije dobar, a nedostatak konkretnosti i aktuelnosti prijetnje se dobro krije ispod vješto upakovanog oklopa referenci na igre iz serijala (u jednom momentu Mario postaje i čovjek mačka, fanovi znaju o čemu pričamo), neke obožavane likove poput Pingvin kralja i fantastičan OST iliti muzičku podlogu na kojoj mu Tetris zavidi. 

Voljeli bismo da su scenaristi napravili prostor i za neke druge likove iz enormnog svijeta Super Maria, poput princeze Dejzi, Rozaline, Todete, Valuiđija i Varija, ali pretpostavljamo da će se neki od njih naći u budućim nastavcima koje, svakako, očekujemo s obzirom na to da je film oborio sve rekorde gledanosti zabilježene u istoriji animiranog filma. Trenutno je drugo najgledanije ostvarenje iz tog žanra, a po svemu sudeći, nastaviće da obara rekorde sve do početka ljetnje sezone.

Šta to znači za filmski svijet? Ako ništa još jedno upečatljivo svjedočanstvo da će mejnstrim i dalje živjeti i odupirati se svim nedaćama. Možda priča o Mariju i Luiđiju nije najbolja, ali potvrđuje da se gluma može protezati do enormnih visina, te da je nekad prijeko potrebno zažmuriti na scenarijsku banalnost, prepustiti se čulima i uživanju i pustiti mozak na otavu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H HGI_neregistrovani
03.06.2023. 08:07

Koliko sam života potrošio uz Nitendo i Mario Bros, 1, 2, 3, super Mario world.... Bili su to dani zabave i bezbrižnosti

5
0