Sci/Tech

Naučna studija o uticaju na organe

Teži oblik obolijevanja od Covid-19 negativno utiče na mušku plodnost

Mnogi pacijenti sa dugim COVID-om doživljavaju dugotrajno oštećenje organa poput srca ili pluća, a autori studije kažu da nema razloga da se misli da bi drugačije bilo i sa testisima

Teži oblik obolijevanja od Covid-19 negativno utiče na mušku plodnost Foto: Pixabay
Analitika Zdravlje
Analitika ZdravljeAutor
uga.eduIzvor

Istraživači sa Univerziteta Džordžija otkrili su mogućnost da teški oblici obolijevanja od COVID-19 inficiraju testise i smanje plodnost muškaraca. 

Autori studije pregledali su sve moguće načine na koje koronavirus može ciljati i inficirati ćelije testisa među muškim pacijentima.

„Znamo da u teškim slučajevima testis ne funkcioniše dobro tokom COVID-a“, naveo je glavni autor studije Klejton Edenfild, doktorand na Koledžu za javno zdravlje Univerziteta Džordžija.

Edenfild je radio pod rukovodstvom vanrednog profesora Čarlsa Islija, koji je koordinirao studijom.

„Srećom, većina ljudi u reproduktivnom dobu je prilično zaštićena od teških slučajeva, ali kod 1% onih koji su pogođeni, virus bi mogao da izazove velike probleme“, dodaju istraživači u univerzitetskoj objavi.

Tim je uključio sve dostupne dokaze koji se odnose na interakcije SARS-CoV-2 sa ćelijama ljudskog tijela, izvještaje i podatke pacijenata, kao i prethodna istraživanja o uticaju drugih virusa SARS-CoV na testise.

Ranjivost testisa na COVID

Do sada su naučnici ustanovili da je SARS-CoV-2 sposoban da inficira više organa u ljudskom tijelu preko dvaju glavnih proteina: receptora za enzim koji konvertuje angiotenzin 2 (ACE2) i transmembranske proteaze serin 2 (TMPRSS2). 

Ovi proteini u suštini djeluju kao vrata, omogućavajući virusu da uđe pravo u ćeliju.

Slučajno se desilo da testisi proizvode oba ova proteina, što ih po svoj prilici čini prilično podložnim virusnoj infekciji i potencijalnom oštećenju ćelija. 

Iako nije u potpunosti utvrđeno da li koronavirus može da zarazi testise, klinički izvještaji pokazuju da je to moguće.

„Postojali su izvještaji sa autopsije koji pokazuju neku vrstu ulaska virusa u testis, kao i nuspojave virusa u testisu. Dakle, to će biti stvari kao što su zapaljenje i orhitis, bol u testisima, kao i raspad barijere krvi i testisa — pa čak i u nekim slučajevima, virus je zapravo u ejakulatu“, objašnjava Edenfild.

Dugi COVID nanosi dugotrajnu štetu

Mnogi pacijenti sa dugim COVID-om doživljavaju dugotrajno oštećenje organa poput srca ili pluća, a autori studije kažu da nema razloga da se misli da bi drugačije bilo i sa testisima. Na primjer, moguće je da COVID-19 može da ošteti barijeru testisa, koja djeluje kao svojevrsni zid, zadržavajući toksine iz životne sredine, viruse i autoimune ćelije ljudskog tijela.

„Ako je oštećen ovim imunološkim odgovorom cijelog tijela, a virus može da stupi u interakciju sa barijerom krvi i testisa, vidjećete veoma veliko smanjenje plodnosti“, primjećuje Edenfild.

Istraživač dodaje da se takva infekcija može otkriti ako se uoči smanjen broj spermatozoida u odnosu na prosječni.

Važno je napomenuti da naučnici nijesu potvrdili definitivnu vezu između COVID-19 i muške plodnosti, međutim, autori studije kažu da bi apsolutno najlošiji scenario bio da koronavirus ošteti ćelije odgovorne za stvaranje spermatozoida. Osim što utiče na plodnost, takav razvoj mogao bi I da dovede do urođenih mana.

Rad je objavljen u naučnom časopisu Nature.

Portal Analitika