Svijet

Tesla otpušta 10 odsto radne snage, kompanija se bori sa padom prodaje

Tesla otpušta više od 10 odsto svoje globalne radne snage, pokazuje interni dopis koji je poslat zaposlenima, a u koji je Reuters imao uvid u ponedjeljak.


Tesla otpušta 10 odsto radne snage, kompanija se bori sa padom prodaje Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes
Klix.baIzvor

Kompanija se bori sa padom prodaje i intenzivirajućim ratom cijena električnih vozila (EV).

"Otprilike svakih pet godina moramo reorganizovati i pojednostaviti kompaniju za sljedeću fazu rasta", komentarisao je izvršni direktor Ilon Mask u objavi na X.

Dva viša čelnika, šef razvoja baterija Dru Baglino i potpredsjednik za javnu politiku Rohan Patel, takođe su najavili svoj odlazak.

"Dok pripremamo kompaniju za našu sljedeću fazu rasta, izuzetno je važno sagledati svaki aspekt kompanije radi smanjenja troškova i povećanja produktivnosti", rekao je Mask u dopisu poslanom cijelom osoblju.

"Kao dio ovog napora, izvršili smo temeljnu reviziju organizacije i donijeli tešku odluku da smanjimo broj naših zaposlenih za više od 10 posto na globalnom nivou", navodi se.

Mask je posljednji put najavio ukidanje radnih mjesta 2022. godine, nakon što je rekao direktorima da ima "super loš predosjećaj" o ekonomiji.

Ipak, broj zaposlenih u Tesli porastao je sa oko 100.000 krajem 2021. na više od 140.000 krajem 2023., prema podacima američkih regulatora.

Baglino je bio Teslin veteran i jedan od četiri člana, zajedno s Maskom, u vođstvu tima navedenog na web stranici kompanije za odnose s investitorima.

Akcije Tesle u ponedjeljak su zabilježile pad od 5,6 odsto na 161,48 dolara.


Portal Analitika