Politika

Terzić: Pojedinim članovima OIK-a partija ispred profesionalizma

Iako su partije pobjednice izbora u Podgorici nedavno najavile da će lokalna vlast biti formirana do 19. decembra, još nije poznato kada će biti proglašeni konačni rezultati izbora. Predsjednik izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević ne saziva sjednicu, jer, kaže, čeka odluku Ustavnog suda na pristigle žalbe. Međutim, članovi izborne komisije pozivaju Vukčevića da zakaže sjednicu i ne zalazi u zonu krivične odgovornosti.

Terzić: Pojedinim članovima OIK-a partija ispred profesionalizma Foto: RTCG
RTCGIzvor

Ni dvije sedmice od izbora u Glavnom gradu konačni rezultati nijesu saopšteni. Predsjednik Opštinske izborne komisije Veselin Vukčević odbija da sazove sjednicu tog tijela, jer, kako nam je objasnio čeka šta će biti s 14 žalbi podnijetim Ustavnom sudu.

Pojedini članovi komisije, međutim, tvrde da je zakazivanje sjednice neophodno.

"Postoje prigovori birača o kojima nije odlučeno, a samo je OIK organ koji može da odlučuje po tim prigovorima i o svim zahtjevima koji proističu kako od građana, tako i od članova OIK-a", objašnjava Nikola Terzić.

Zakazivanje sjednice može da se desi u bilo koje vrijeme, od podnošenja zahtjeva, predsjednik OIK može da zakaže sjednicu u roku od 24 sata, što on nije uradio do sad. Za izlaz iz ove situacije moguća su, kaže, dva rješenja.

"Da predsjednik OIK-a postupi po zakonu i zakaže sjednicu, ali to je privremeno rješenje, dugoročno rješenje može biti jedino profesionalizacija izborne komisije, jer je jasno da je određenim članovima partijska pripadnost ispred struke i profesionalnih regulativa, koje moraju da primijenjuju", kaže Terzić.

S druge strane, Vukčević je u telefonskom razgovoru kazao da bi ga zakazivanje sjednice uvelo u zonu krivične odgovornosti, te da je riječ o pritisku na njega.

Poziva se i na rješenje DIK-a, koje je, kako kaže, dato za istu pravnu situaciju u Plavu. Navodi i da nije ispunjen uslov koji, između ostalog, predviđa poslovnik o radu komisije kojim je precizirano da je za zakazivanje sjednice potreban zahtjev najmanje tri člana stalnog sastava tog tijela.

S druge strane, Terzić ističe da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno da, do proglašenja rezultata izbora, svi članovi imaju jednaka prava. Podsjetimo, zahtjev za sazivanje sjednice potpisalo je osam članova Opštinske izborne komisije.

Portal Analitika