Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Teret svog neznanja, neodgovornosti i nesposobnosti ne pokušavajte relativizirati prenoseći ga na građane i Predsjednika

Reagovanje Kabineta Predsjednika Crne Gore

Teret svog neznanja, neodgovornosti i nesposobnosti ne pokušavajte relativizirati prenoseći ga na građane i Predsjednika

Iz Kabineta Predsjednika Crne Gore reagovali su na izjavu ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića tokom pres konferencije Instituta za javno zdravlje.

Teret svog neznanja, neodgovornosti i nesposobnosti ne pokušavajte relativizirati prenoseći ga na građane i Predsjednika Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Reagovanje prenosimo integralno. 

“Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović danas je tokom press konferencije Instituta za javno zdravlje sugerisao da, pored ostalih, i Predsjednik države "kroz svoj apel treba da da jednu značajniju ulogu" u borbi protiv koronavirusa.

Na ovaj način ministar Milatović je indirektno priznao da je Vlada izgubila kontrolu nad ovim virusom pa se nakon ranijih optužbi od strane premijera i članova Vlade na račun građana, odgovornost želi pripisati i Predsjedniku Crne Gore.

Zato ovom prilikom želimo da podsjetimo Milatovića da je upravo predsjednik Đukanović više puta javno apelovao na Vladu i resorna ministarstva da shodno svojim širokim nadležnostima koja imaju preduzmu sve aktivnosti kako bi se sačuvalo zdravlje građana Crne Gore i ono što je najsvetije - ljudski životi. 

Sa druge strane, do danas Predsjedniku sa adrese Vlade nije stigao ni jedan odgovor, ni jedna sugestija, a kamoli informacija o strategiji borbe protiv širenja epidemije ili planovima o vakcinaciji stanovništva Crne Gore. 

Podsjećanja radi, samo tokom ovog mjeseca, Predsjednik se 2. marta obratio javnosti ukazujući na stravične brojke o svakodnevnom porastu broja umrlih i zaraženih koje ne smiju nikoga u Crnoj Gori ostaviti ravnodušnim i dodao da je zdravlje naših građana u ozbiljnoj opasnosti. 

Tom prilikom je apelovao na državne institucije na svim nivoima, na sve društvene subjekte i građane da se vratimo onim aktivnostima i odgovornom ponašanju kao u prvom talasu epidemije i sugerisao da su nam više nego ikad potrebni sistemski pristup, timsko djelovanje nadležnih institucija, profesionalnost, efikasnost i solidarnost, u obavljanju svih poslova. 

Nakon toga, 8. marta je pozvao Vladu da hitno i bez odlaganja zatvori granice i uvede najstrože epidemiološke mjere. 

Zatim je 11. marta u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori pokrenuo inicijativu obilježavanja godišnjice proglašenja pandemije koju su podržali još nekoliko institucija i na taj način apelovao na odgovorno ponašanje i poštovanje mjera. 

Predsjednik je 17. marta na godišnjicu prvog registrovanog slučaja inficiranja korona virusom u Crnoj Gori podsjetio da je svakog dana, koronavirus uzimao u prosjeku najmanje 3 života, a obolijevalo je 232 osobe, što je previše i za mnogo brojnije populacije i veće zemlje od Crne Gore. 

Tom prilikom Predsjednik je poručio da je "krajnje vrijeme da nadležni državni i svi drugi organi i institucije svoje djelovanje i politiku usklade sa dramatičnom zdravstvenom situacijom u zemlji, ali i da apsolutno svi preduzmemoi pokažemo odgovornost za svoje postupanje u datim okolnostima".

Podsjećamo da je upravo Predsjednik Države zajedno sa 17 lokalnih uprava podržao inicijativu aktiviste za ljudska prava Aleksandra Zekovića, uručenu trojici predsjednika, da se 22. mart proglasi danom žalosti i danom nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa kako bi se odala pošta preminulima, ali i još jednom skrenula pažnja na alarmantno epidemiološko stanje i tom prilikom izrazio očekivanje da će Vlada, shodno svojim nadležnostima, proglasiti dan žalosti. To nije učinjeno. 

Treba li podsjećati i na neoprostivo neodgovoran čin neprihvatanja donacije 10 hiljada vakcina, koje su zahvaljujući Predsjednikovom autoritetu mogle biti dostupne građanima Crne Gore još u januaru.

Da li je bar ijedan od mnogobrojnih apela i Predsjednika, ali i građana i ostalih udruženja i pojedinaca Vladauslišila dobro je poznato i vama ali i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti.

Zato teret svog neznanja, neodgovornosti i nesposobnosti ne pokušavajte relativizirati prenoseći ga prvenstveno na građane, a onda na Predsjednika Države.

Portal Analitika