Crna hronika

U četvrtak počinje suđenje osumnjičenima za pokušaj ubistva bivšeg direktora Policijske akademije

Telefon osumnjičenog otkriva nalogodavca pokušaja ubistva Šaranovića?

Vještačenje telefona Iphone 12 koji je pronađen kod Nikitovića zajedno sa internet modemom, pokušavao je da uspori bivši visoki funkcioner u sektoru bezbjednosti zbog ličnih i poslovnih kontakata sa osumnjičenim

Telefon osumnjičenog otkriva nalogodavca pokušaja ubistva Šaranovića? Foto: M portal
M portalIzvor

U Višem sudu u Podgorici u četvrtak počinje suđenje Savu Nikitoviću i Radovanu Popari, osumnjičenima za pokušaj ubistva bivšeg direktora Policijske akademije Bobana Šaranovića,prvog juna 2023. godine. Šaranoviću su tada nanijete teške tjelesne povrede, a Tužilaštvo osumnjičene tereti za krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Nikitović je uhapšen na licu mjesta neposredno nakon napada na Šaranovića, a Popara tek nakon skoro dva mjeseca. Više državno tužilaštvo prikupilo je sve dokaze, među kojima su i mobilni telefon Iphone 12 i internet modem, pronađeni kod Nikitovića, zajedno sa garderobom koja je trebalo da mu posluži za prikrivanje nakon zločina.

Na osnovu sprovodenog postupka, tužilaštvo smatra da dokazi koji se nalaze u spisima predmeta nesumnjivo potvrđuju da su osumnjičeni pokušali izvršenje krivičnog djela protiv života i tijela Šaranovića, odnosno da je likvidacija Šaranovića bila brižljivo planirana duži period.

Jutros u Podgorici: Napadnut bivši direktor Policijske akademije Boban Šaranović
6
Jutros u Podgorici: Napadnut bivši direktor Policijske…
01.06.2023 12:24
Nikitovića i Poparu terete za pokušaj ubistva Šaranovića sa umišljajem
1
Nikitovića i Poparu terete za pokušaj ubistva Šaranovića…
17.08.2023 07:12

Prema informacijama iz istrage kojima M portal raspolaže, nakon hapšenja Nikitovića bilo je pokušaja da se uspori vještačenje telefona koji je pronađen kod njega. Naši izvori navode da se time bavio jedan od bivših visokih funkcionera iz sektora bezbjednosti kako bi pokušao da prikrije svoje lične i poslovne veze sa Nikitovićem, što bi moglo da dovede i do otkrivanja nalogodavca pokušaja ubistva Šaranovića.

Prema nezvaničnim informacijama, Više državno tužilaštvo ima naznake ko bi mogao biti nalogodavac, upravo zahvaljući oduzetom telefonu osumnjičenog Nikitovića. Izvor M portala iz Uprave policije koji je upućen u istragu tvrdi da su nalogodavac ili lica bliska njemu, osumnjičenima obećali da će im u toku suđenja biti ublažena optužnica, odnosno da neće odgovarati za ubistvo u pokušaju, već za lakše krivično djelo za koje je zaprijećena manja zatvorska kazna. 

U nalaz angažovanog vještaka potvrđuje se da bi „nesumnjivo nastupio smrtni ishod za Šaranovića da nije izbjegao udarce“. Podsjećamo, osumnjičeni su u sred bijela dana čekali Šaranovića kod njegovog vozila, prišli mu čim je sjeo u auto i napali ga dok je sjedio, bez mogućnosti da se brani. „Prvi i sljedeći udarci podesnim sredstvima (armaturnim šipkama) su bili usmjereni u pravcu glave oštećenog. Jedino što ih je spriječilo u tome jeste to što je Šaranović, instiktivnom reakcijom, povukao gornji dio tijela unutar svog vozila i isturio lijevu ruku kako bi spriječio teže posljedice. Na kosti podlaktice su nastali višestruki lomovi od udarca šipkom“, navodi se u izvještaju vještaka i potvrđuje da su ovi udarci pogodili lobanju izazvali bi njena višestruka naprsnuća sa smrtnim ishodom.

VDT tvrdi da su izuzeti video snimci sa lica mjesta potvrdili da su osumnjičeni izvršili krivično djelo ubistvo u pokušaju kao i da su, nakon zadatih preko 20 udaraca u predjelu ekstremiteta Šaranovića nastavili da trče za njim, bez obzira na to što su mu već nanijeli teške tjelesne povrede. Jedan od osumnjičenih je čak uspio da sa udaljenosti od gotovo pet metara, gađa Šaranovića u glavu teškom armaturnom šipkom, ali ga je promašio. Tek su policijski službenici na obližnjem bulevaru uspjeli da zaustave napad na Šaranovića, odmah uhapse Nikitovića, a njegovog saučenika u pokušaju ubistva Radovana Poparu tek par mjeseci kasnije.

Portal Analitika