Društvo

Tek svaka peta majka doji bebu

Izvor

"Crna Gora je zemlja koja se ne može pohvaliti velikim procentom majki koje doje svoju djecu. Nekoliko je razloga male zastupljenosti dojenja od kojih su ključni - nedovoljna informisanost roditelja i podrške zdravstvenog sistema ali i okoline“, sapšteno je iz pomenutog udruženja.

Upravo zbog svega toga, cilj udruženja Roditelji je povećanje svijesti o važnosti dojenja i za bebu i za majku, pružanje pomoći i podrške majkama u dojenju, jačanje samopouzdanja kod majki i povjerenja u sopstvenu sposobnost da osiguraju najbolju hranu za svoje dijete.

"U Crnoj Gori svega 19 odsto majki isključivo doji bebe prvih šest mjeseci, što znači bez bilo kakvih dodataka, podaci su iz posljednjeg istraživanja koje je obuhvatilo ovu temu 2009. godine, a urađeno je za potrebe UNICEF-a. U svijetu je taj procenat značajno veći i iznosi 37 odsto“, navodi se u saopštenju. Iz udruženja navode kako je dojenje najbolji start u životu koji majka može omogućiti svojoj bebi.

"Pored toga što obezbjeđuje upravo one nutrijente koji su neophodni ljudskom organizmu, dojenje je i prva vakcina za bebu, utjeha i priprema osjetljivog stomačića za pravu hranu“, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika