Svijet

Tajvan: Napadom ćemo smatrati i ulazak borbenih aviona Kine u naš vazdušni prostor

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je kako će Tajpeji promijeniti svoju vojnu politiku prema Kini, naročito u smislu definisanja prvog udara ili prvog napada Pekinga na ostrvo.

Ilustracija Foto: Tanjug
Ilustracija
BetaIzvor

Ministar odbrane Čiu Kuo-Čeng obraćajući se parlamentarcima na Tajvanu, izjavio je kako je prijetnja koju predstavlja nedavni upad kineskih aviona u vazdušni prostor zapravo eskalacija zbog čega bi Tajvan trebao reagovati i promijeniti politiku.

"U prošlosti smo govorili da nećemo biti prvi koji će napasti, što je značilo da nećemo ispaliti prvi hitac bez da Kina prva ispali granate ili projektile", rekao je ministar.

Ipak, uslijed višesedmičnih upada borbenih aviona Kine, tajvanski ministar ističe kako se ova definicija mora promijeniti.

"Sada se definicija očito promijenila, jer Kina koristi sredstva kao što su dronovi. Stoga trebamo prilagoditi politiku i svaki prelazak zračnih jedinica Kine u prostor Tajvana smatraćemo udarom", rekao je ministar.

Ipak, ministar odbrane nije precizirao kako će Taipei tačno reagovati ako avioni Narodnooslobodilačke armije Kine probiju granicu 22,2 kilometra od obale ostrva.

U posljednja dva mjeseca, Kina je izvršila niz upada borbenim avionima u zračni prostor Tajvana, a vojne aktivnosti su se naročito intenzivirale nakon dolaska američke zvaničnice Nansi Pelosi što je Peking definisao kao ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kine.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.