Svijet

Tajne službe su na nogama: U cijeloj EU strahuju od terorističkih napada tokom božičnih praznika

Evropa je suočena s velikim rizikom od terorističkih napada tokom božićnih blagdana usljed napetosti zbog rata između Izraela i Hamasa, upozorila je Ilva Johanson (Ylva), povjerenica EU za unutrašnje poslove, prenosi BBC.

Tajne službe su na nogama: U cijeloj EU strahuju od terorističkih napada tokom božičnih praznika Foto: AP
Portal AnalitikaIzvor

”Polarizacija u evropskim društvima kao posljedica sukoba na Bliskom istoku povećala je rizik od napada”, ocijenila je Johansson, piše BBC. 

Njemačka ministarka unutarnjih poslova Nensi Fejser istakla je kako je ubistvo mladog njemačkog turiste u blizini Ajfelovog tornja prošlog vikenda pokazalo koliko je trenutno u EU akutna i ozbiljna prijetnja islamističkog terorizma.

“Rat u Gazi i teror Hamasa pogoršavaju ovu situaciju. Rizik od daljnje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamista je visok”, kazala je njemačka ministarka na zajedničkom sastanku evropskih ministara unutrašnjih poslova.

Poručila je da bezbjednosne službe evropskih zemalja zbog toga blisko sarađuju.

"Moramo posebno pomno pratiti islamističke prijetnje i zajedno sa susjednim zemljama poduzeti mjere protiv islamističke propagande", saopštila je njemačka savezna ministrka policije, prenosi Abaz.ba.

Ubistvo turista u Parizu

Zbog ubistva njemačkog turiste u Parizu uhapšen je Armand Rajabpour-Mijandoab (26) nakon što je ranio 66-godišnjeg Britanca i 60-godišnjeg Francuza. Policiji je rekao kako se htio osvetiti za “svjetski progon muslimana”.

Među ostalim, napad je pravdao nasiljem nad Palestincima. Prošle sedmice u Njemačkoj su uhapšena dvojica tinejdžera koje terete da su planirali islamistički napad kamionom s eksplozivom na božićni sajam ili na sinagogu.

Sredinom oktobra, u Briselu je upucan Tunižanin nakon što je, pozivajući se na ISIS, puškom ubio dvojicu švedskih fudbalskih navijača.

Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Španija i Švedska razmjenjuju obavještajne podatke uslijed rastućeg straha da će islamistički teroristi izvesti napad tokom božićnih praznika, piše londonski Times.

Opasnost dugo nije bila veća

Johanson je najavila na sastanku u srijedu dodatnih 30 miliona eura za zaštitu posebno ranjivih mjesta poput sinagoga.

Prije sedam dana njemačka Kancelarija za zaštitu Ustava upozorila da je opasnost od terorističkog napada veća nego što je bila dugo vremena, kao posljedica Hamasova napada na Izrael. Posebno su upozorili na pojedinačne počinioce. 

Portal Analitika