Kužina

Za ukusne kolače

Tajne poslastičara koje će vam pomoći da desert bude savršen

Čak i ako niste profesionalni poslastičar, još uvijek možete žudjeti da napravite savršene kolačiće koji se tope u ustima.

Tajne poslastičara koje će vam pomoći da desert bude savršen Foto: Media Biro
Klix.baIzvor

U stvari, postoji nešto magično u tome da budete dobri u pečenju kolača, a postoji nekoliko ključnih tajni koje vam mogu pomoći da postignete ovu magiju.

Oni koji u školi uče umjetnost pečenja, uče da postoje mnoge tehnike koje su uključene u stvaranje savršene teksture, ukusa i cjelokupnog izgleda deserta. Ovo znanje može poslastičarima pružiti zavidne tajne i trikove.

Izvagajte svoje sastojke

Kada je u pitanju mjerenje vaših sastojaka, mnogi od nas vjerovatno podrazumevaju korišćenje šoljica i kašika za mjerenje količine. Međutim, mnogi kuvari preporučuju da vaša mjerenja budu još preciznija.

Dakle, potrošite dodatno vrijeme i pretvorite jedinice u grame. Na taj način možete mjeriti sastojke pomoću vage i imati tačne mjere.

Ne zaboravite da se pripremite

Iako može biti umarajuće izvaditi sve svoje sastojke, priprema je ključni korak pri pečenju svih vrsta kolača.

U školi za slastičarstvo, kuvari se uče da imaju sve sastojke van i spremne za upotrebu prije mješanja jer to "ubrzava vrijeme pečenja i imate priliku da još jednom provjerite svoj recept i da ništa ne izostavite", kaže kuvar Fields.

Ovaj mali trik vam omogućava da istražite šta imate (ili nemate) pri ruci i tako lako pratite recept.

Koristite zdjelu i toplu vodu da dovedete sastojke na sobnu temperaturu

Ako ikada naiđete na recept koji zahtijeva miješanje određenih sastojaka na sobnoj temperaturi – poput jaja, na primjer – nemojte paničiti. Umjesto toga, isprobajte jednostavan trik koji pekari obično koriste.

"Upotreba sastojaka na sobnoj temperaturi je skoro uvijek najbolja, ali ako zaboravite da izvadite jaja, potopite ih u toplu vruću vodu na samo nekoliko minuta", dodaje.

Dodajte nešto kiselo

"Najbolja 'tajna' koju sam naučila u kulinarskoj školi bila je dodati malo kiseline pečenim proizvodima", kaže poslastičara Aisha Momaney iz 101 Hospitality Group.

"Bilo da se radi o malo sirćeta, malo limuna, ili čak prstohvat limunske kiseline, ovo je najbolji način da dobijete vrhunski ukus od svojih slastica", dodaje.

Koristite termometar za rernu

Prema riječima kuvarice Aline Eisenhauer, korištenje termometra prilikom pečenja može drastično pomoći vašem procesu i tajna je pečenja od koje svi mogu imati koristi.

"Nabavite termometar za pećnicu i držite ga u sredini nje. Temperature u njoj ponekad mogu biti niže za čak 50°, posebno kako stare, što će imati ogroman uticaj na vaše krajnje rezultate", dodaje.

Uvijek koristite papir za pečenje

Sasvim je sigurno reći da niko ne uživa u čišćenju nakon velike sesije pečenja. Tu na scenu stupa papir.

Kuvar Thomas Keller, autor Bouchon Bakery, napisao je da ne dozvolimo da ono što pečemo dođe u direktan kontakt s metalom.

Portal Analitika