Regioni

Roditelji traže rješenje problema od minstra

"Ta djeca su divlja i ja sa njima ne mogu da izdržim": Vozač kombija odbija da vozi srednjoškolce iz Balotića

Dvadesetak porodica iz sela Balotiće javno se obraćaju Miomiru Vojinoviću, ministru prosvjete, da hitno reaguje i riješi problem prevoza učenika koji pohađaju srednje škole u Rožajama. Ističu da vozač kombija koji prevozi osnovce do Osnovne škole "Balotiće" odbija da prevozi srednjoškolce iz Balotića do Rožaja.

"Ta djeca su divlja i ja sa njima ne mogu da izdržim":  Vozač kombija odbija da vozi srednjoškolce iz Balotića Foto: dan
DanIzvor

"Pitamo se da li je u redu da kombi koji je u vlasništvu Ministarstva prosvjete ide prazan, a da naša djeca, i pored toga što plaćamo prevoz, nemaju pravo da ga koriste", upitali su roditelji srednjoškolaca iz Balotića.

U javnom obraćanju ministru oni ističu da đački kombi iz njihovog sela svakog radnog dana u šest sati i trideset minuta ide prazan do Rožaja, odakle dovozi učenike i prosvjetne radnike do Balotića, a da vozač odbija da preveze 10 srednjoškolaca do škola u Rožajama.

"Isto tako, kombi se prazan vraća i u popodnevnim satima iz Rožaja do Balotića ali vozač učenike ni u tom terminu ne želi da doveze do sela. Mi smo mu za to plaćali po 15 eura, ali ima porodica koje ne mogu uvijek i na vrijeme da izdvoje ta sredstva, pa vozač tada neće da preveze nijednog od učenika iako su neki za to platili",  ističu ogorčeni roditelji srednjoškolaca i dodaju da već nedjelju dana njihova djeca pješače po deset kilometara do Rožaja i isto toliko natrag.

Vozač kombija Hasim Dacić kaže da se radi o problematičnim učenicima, koji, kako tvrdi, "cijepaju sjedišta kombija noževima i upaljačima". On je odbacio tvrdnje roditelja ovih učenika da ih je psovao, već da su oni psovke uputili njemu.

"Ta djeca su divlja, kao i njihovi roditelji i ja sa njima ne mogu da izdržim, jer mi prijete a to rade i njihovi roditelji. Učenici su prvo mene psovali i pokušali da me udare, tako da je to glavni razlog što sam prekinuo da ih vozim", tvrdi Dacić.

Kada je riječ o učenicima koji nastavu pohađaju u popodnevnim časovima, roditelji se, priča Mersudin Dautović, organizuju kako bi ih dovezli do kuća, s obzirom na to da se u selo vraćaju u noćnim satima.

"Vozač je prestao da vozi učenike prije nedjelju dana, kada su srednjoškolci koji su se uputili ka svojim kućama ušli u parkirani kombi kako bi se sklonili od kiše. Kada je vozač došao uputio im je niz psovki. Zbog toga su se neki roditelji pobunili i skrenuli pažnju vozaču da nema pavo da im psuje djecu. Međutim, od tada on odbija da prevozi srednjoškolce iz Balotića", kaže Dautović i ističe da su se obraćali za pomoć menadžmentu OŠ u selu, kao i Centru za socijalni rad jer, kako kaže, ima dosta učenika čije porodice primaju socijalnu pomoć.

"Iz Centra za socijalni rad pokušali su da nam pomognu ali bezuspješno. Direktor Srednje stručne škole kazao nam je da oni nemaju mogućnost da organizuju prevoz đaka, dok su u OŠ "Balotiće" naveli da je kombi predviđen isključivo za prevoz osnovaca. Mi sve to znamo, ali s obzirom na to da kombi po jednom dnevno ide prazan ka Rožajama i isto tako se vraća prazan do Balotića, molimo resornog ministra da se zauzme da se u tim terminima dozvoli prevoz srednjoškolaca", apeluje Dautović u ime svojih komšija.

Dautović kaže da im je predsjednik Rahman Husović obeća da će Opština plaćati prevoz 10 učenika prve smjene, među kojima ima i djevojčica, ali ni taj gest dobre volje nije urodio plodom.

On ističe da je u njihovom selu šest godina funkcionisao azil za napuštene životinje, te da su prošle godine svi psi pušteni na slobodu, tako da u selu sada ima na stotine pasa lutalica.

"Zabrinuti smo za bezbjednost naše djece koju moramo da sačekujemo i pratimo na putu od škole i ka školi", podvači Dautović.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Sramno_neregistrovani
08.12.2022. 17:56

Vozaču treba obezbijediti mir dok vozi. Da li roditelji znaju da je opasno upravljati vozilom pod stresom i pod manjkom koncentracije. Smirite svoje male mjezimce radi njihove bezbjednosti. Pustite covjeka da mirno radi svoj posao. Za sve su krivi roditelji, prave se ludi i misle da je lako tom vozaču.

2
0
V VOZAC__neregistrovani
06.12.2022. 16:41

SVE JE U PRAVU VOZAČ! DA SAM NA NJEGOVOM MJESTU NIKAD NE BIH TAKO NEVASPITANU DJECU VOZILA! NEKA RODITELJI VASPITAJU PRVO DJECU PA NEĆE BITI PROBLEMA ZA PREVOZ!

16
0
V Vehbija_neregistrovani
06.12.2022. 13:15

Ja ovom vozaču vjerujem svaku rijec. Djeca su postala nemoguća i to sve zbog toga sto im roditelji dopuštaju i podržavaju ih. To je najgori posao koji je taj covjek izabrao. Ovoj djeci nema spasa a takodje ni njihovim roditeljima zato nemojte ovog vozača da kritikujete već roditelje ove djece.

24
0
D Divlina_neregistrovani
06.12.2022. 10:39

Neka šetaju ili neka ih tata i mama voze kad ih nijesu vaspitali.

29
0
D Dragan77_neregistrovani
06.12.2022. 07:08

Nek bivaju sjedišta nije tvoj kombi,samo snimiš štetu ,ili postavite kameru u bus.Kako odma roditelji brane djecu,da ih čoče ne psuje ,zato su nam đeca ovakova,razmažena,bahata,bezobrazno,jer im roditelji sve vjeruju!!

56
0