Svijet

“Pred nama je vrlo ozbiljna situacija”

SZO uputila ozbiljno upozorenje Evropi

Posljednji slučajevi koronavirusa u Evropi premašili su rezultate zabilježene kada je pandemija prvi put dosegla vrhunac u martu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO uputila ozbiljno upozorenje Evropi Foto: Tanjug
Buka MagazinIzvor

Govoreći u četvrtak, regionalni direktor SZO-a Hans Kluge rekao je da je samo prošle sedmice prijavljeno 300.000 novih infekcija. 

"Pred nama je vrlo ozbiljna situacija", rekao je on.

Neke su evropske zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Francusku, zabilježile najviše dnevne brojke u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kapaciteti testiranja povećali su se širom Evrope od početka pandemije, što znači da je vjerovatnije da će biti veći i broj zaraženih.

Kluge je dodao da su nove brojke, takođe, pokazale "alarmantne stope prenosa u regiji".

Prijem u bolnice i smrtni slučajevi još nisu zabilježili sličan porast, iako Španija i Francuska bilježe trend rasta. Premda mlađi ljudi - za koje je manja vjerovatnoća da će biti ozbiljno pogođeni ako su zaraženi - trenutno čine najveći broj novoevidentiranih slučajeva koronavirusa, postoji strah od mnogo većeg broja slučajeva ozbiljnih bolesti ako se virus proširi na starije i ranjivije grupe.

Kluge je na brifingu u četvrtak rekao i da su mjere zaključavanja dale jasne rezultate.

"U junu su slučajevi dosegnuli najniži nivo", rekao je. "Međutim, brojevi slučajeva u septembru trebali bi svima nama poslužiti kao znak za uzbunu."

Ranije ove sedmice, Kluge je upozorio da bi se Evropa trebala pripremiti za porast broja smrtnih slučajeva od koronavirusa u oktobru u novembru.

Portal Analitika