Svijet

SZO odobrila još jednu vakcinu za hitnu upotrebu

Svjetska zdravstvena organizacija SZO odobrila je dvije verzije vakcine AstraZeneka/Oksford protiv kovida za hitnu upotrebu.

Ilustracija Foto: PAHO
Ilustracija
B92 / TanjugIzvor

U saopštenju SZO se navodi da je odobrena vakcina koju proizvodi AstraZeneka-SKBio (iz Južne Koreja) i Serum Institut iz Indije, preneo je Rojters.

“Sad imamo na raspolaganju sve djelove za brzu distribuciju vakcina. Ali i dalje moramo da povećamo proizvodnju”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Komentarišući globalnu dostupnost vakcina, pomoćnica generalnog direktora SZO za pristup ljekovima i zdravstvenim proizvodima Marianđela Simao napomenula je da svi proizvođači vakcina moraju da povećaju proizvodne kapacitete i da svoje kandidate za vakcinu podnose na odobrenje SZO što je ranije moguće.

AstraZeneka se preporučuje svima koji su stariji od 18 godina.

Vakcina je odobrena nekoliko dana nakon što je panel SZO pružio privremene preporuke, rekavši da se odraslima moraju dati dvije doze u intervalu od oko osam do 12 nedjelja i može se, takođe, koristiti u zemljama sa južnoafričkom varijantom.

Vakcina sa efikasnošću od 63,09 odsto biće “pogodna za zemlje sa niskim i srednjim prihodima”, kazali su iz SZO.

Odobrenje vakcine AstraZeneke i Oksforda pozdravljeno je jer je ona jeftinija i lakša za distribuciju od nekih drugih vakcina, uključujući Fajzer/BioNTekovu vakcinu.

Vakcine će biti dostupne putem “Kovaks” programa.

Portal Analitika