Zanimljivosti

Prodat za gotovo 50 miliona dolara

Svjetski rekord za ružičasti dijamant na aukciji u Hongkongu

Ružičasti dijamant prodat je 7. oktobra u Hongkongu za 49,9 miliona dolara, čime je postavljen svjetski rekord za najvišu cijenu po karatu za dijamant prodat na aukciji, prenosi RSE.

Svjetski rekord za ružičasti dijamant na aukciji u Hongkongu Foto: Tanjug/Sotheby's via AP
RSEIzvor

Kako prenosi AP, dijamant Vilijamson Pink Star od 11,15 karata, prodat je na Sotebisovoj aukciji, a prvobitno je bio procijenjen na 21 milion dolara, prenosi RSE.

Vilijamsonova ružičasta zvijezda je dobila ime po dva legendarna ružičasta dijamanta. Prvi je dijamant Vilijamson od 23,60 karata koji je poklonjen pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj kao vjenčani poklon 1947. godine, dok je drugi dijamant Pink Star od 59,60 karata koji je na aukciji 2017. prodat za rekordnih 71,2 miliona dolara.

Pink star je drugi po veličini ružičasti dijamant koji se pojavio na aukciji. Ta vrsta je među najređim i najvrednijim dijamantima u boji.

„Ovo je zapanjujući rezultat, koji dokazuje otpornost vrhunskih dijamanata u nestabilnoj ekonomiji“, rekao je Tobias Kormind, generalni direktor kompanije 77 Diamonds.

„Neki od najkvalitetnijih svjetskih dijamanata su udvostručili cijene u posljednjih 10 godina“ kazao je Komind.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.