Crna hronika

Nastavljeno suđenje optuženima za pljačku pošte u Nikšiću kojom prilikom je ubijen radnik obezbjeđenja

Svjedok tvrdi da je napadač na Mrdaka imao izrazito plave oči i da takvog nema među optuženima

Glavni blagajnik nikšićke Pošte Igor Ivanović danas je u podgoričkom Višem sudu opisujući pljačkaša koji je udario pokojnog radnika obezbjeđenja Ljubišu Mrdaka prilikom pljačke 423.000 eura iz kombija za prevoz novca i dragocjenosti bio osoba sa izrazito plavim očima.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
PobjedaIzvor

Ovaj svjedok među optuženima za pljačku pošte nije prepoznao tog napadača.

Za pljačku pošte u Nikšiću i ubistvo radnika obezbjeđenja Ljubiše Mrdaka sudi se Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću.

Proces vodi sudija Veljko Radovanović.

"Ostale su mi u pamćenju oči napadača koji je udario pokojnog Mrdaka. Taj napadač je imao izrazito plave oči", kazao je svjedok Ivanović.

Potom su optuženi Srđan Svjetlanović, Nemanja Miljković i Petar Zolak po nalogu sudije Radovanovića jedan po jedan stali ispred Ivanovića.

Svjedok je konstatovao da Miljković nema svjetle oči, Svjetlanović ,,ni približno takve oči” dok je kod Zolaka konstatovao da ima zelene oči ali da one koje je vidio kod napadača su bile izrazito plave.

On je odgovarajući na pitanje advokatice Maje Zeković kazao da je pljačkaš koji je Mrdaku uperio pištolj u glavu bio visok oko 177 centimetara.

"Ja sam visok 1.87. Pokojni Mrdak je malo niži od mene bio. Lice koje mu je uperilo pištolj u glavu je niži od mene za 10 centimetara, a druga dva napadača su bili visočiji, odprilike moje visine", kazao je svjedok Ivanović.

Ivanović je danas pred sudom ispričao da se nalazio u furgonu kombija odnosno dijelu vozila gdje se nalazio novac za isplatu penzija koji je zajedno sa Dragišom Dendićem i pokojnim Mrdakom dovezao do zadnjeg djela zgrade gdje se nalazi Pošta.

"Vrata u djelu kojem sam bio ne mogu da se otvore iznutra. Neko od njih dvoje mi je otvorio. U tom trenutku sam vidio da jedan pljačkaš udara Dragišu pištoljem po glavi a drugi kundakom od puške Mrdaka. Treći je stajao na dva, tri metra udaljenosti sa automatom i govorio "pljačka". Svi su bili maskirani", ispričao je Ivanović.

On je naveo da je Dendić od siline udarca pao na koljena dok je Ljubiša pokušavao da izvuče pištolj koji je imao kod sebe.

"Tada je treći, koji je stajao sa automatom, prišao da udara Ljubišu. Jedan od ova tri napadača mi je rekao da izađem iz zadnjeg djela kombija. Poprskan sam biber sprejom. Osjetio sam hvat i izbačen sam iz vozila. Posle nekoliko koraka, pao sam na koljena", kazao je Ivanović.

Okrenuo je glavu prema kombiju kako bi vidio šta se dešava a onda je poprskan po očima još jednom dozom biber spreja.

"Nisam ništa mogao vidjeti. Čuo jedan a potom tri, četri pucnja a onda i rafal", kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanje advokata Srđana Lješkovića, svjedok je kazao da su informaciju o transferu novca imali upravnik pošte I on. Prema daljoj procedure upravnik je informaciju proslijedio obezbjeđenju.

Ivanović je pojasnio da termin isplate penzija nije uvijek isti ali da se uglavnom dešava u periodu od 18 do 20. U mjesecu.

"Vrijeme za isplatu novca zavisi od spremnosti banke, što se tiče satnice. Pošta dobije mejlom informaciju od nadređenog Ministarstva. To bude dan ranije, oko 14 do 15 časova, pred kraj radnog vremena. Tu informaciju nekad objave I mediji. Tako je bilo konkretno I u ovom slučaju", pojasnio je Ivanović odgovarajući na pitanja advokata Ratka Pantovića.

Advokati optuženih nisu imali primjedbi na iskaz Ivanovića ukazujući da je ovaj svjedok potvrdio odbrane njihovih branjenika.

Svjedok Puniša Nikolić nije sporio drugarstvo sa optuženim Kneževićem i Miljkovićem ali da se sa njima nije često viđao. On je pojasnio da susret sa Miljkovićem nije imao veze sa ovim predmetom.

Nekoliko mjeseci posle pljačke pošte, kako je Nikolić kazao, kontaktirali su ga policijski inspektori i pokušali da ga zaplaše.

Optuženi Knežević je pojasnio da je on uz odobrenje Miljkovića njegov broj dao Nikoliću.

Naglasio je da ne zna sadržinu njihovog razgovora, ali da mu je Miljković kazao da je zainteresovan da radi s marihuanom, za šta je Nikolić ranije osuđivan.

Svjedok Žarko Mladenović je kazao da se bavi prodajom vozila i da je svome prijatelju Milanu Bigoviću dao jedno vozilo da koristi desetak dana.

"Znam da je vozio ženu i djecu. Nije mi poznato da je nekome davao to vozilo. Kada je kupac došao i interesovao se za taj automobil, pozvao sam Bigovića da mi ga vrati", naveo je svjedok.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija. Kako je saopšteno iz policije, ukradeno je 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta prošle godine sa iznajmljivanjem štek stanova u Nikšiću gdje su se krili prije i nakon razbojništva.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra prošle godine, oko devet sati, optuženi su u džipu „kaškai“ čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od kojih je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Nevaljana izjava Mijatovića

Krivično vijeće sudije Veljka Radovanovića prihvatilo je predlog advokata Marka Radovića da se iz spisa predmeta kao pravno nevaljana izuzme izjava svjedoka Todora Mijatovića koju je dao u istrazi.

Advokat Radović je ukazao da se ovaj iskaz odnosi na optužrnog Albijanića, koji se u to vrijeme nalazio u ekstradicionom pritvoru I nije prisustvovao saslušanju ovog svjedoka.

"Svjedok je saslušan bez prisustva ili obavještenja Albijanića o tome i njegovog advokata. To saslušanje svjedoka je moglo da se odradi putem video linka", kazao je u obrazloženju predloga advokat Radović.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
r rašo_neregistrovani
03.10.2023. 17:27

Veoma je sumnjivo da je Ivanović imao vremena u tim trenucima da nekom tako gleda u oči da bi zapazio boju očiju. Nešto mi je i on mutan u svojoj izjavi.

5
1
k kolor_neregistrovani
04.10.2023. 10:11

@rašo_neregistrovani Mozda mu je vidio socjiva .

0
0