Svijet

Svjedočanstva o uništenoj životnoj sredini (FOTO)

Već tradicionalno, Nikon i britanske ekološke organizacije CIWEM, Arup i WaterBear, i ove godine organizovale su izbor najboljih fotografija koje ukazuju na problem sa kojima je suočena životna sredina.

Svjedočanstva o uništenoj životnoj sredini (FOTO) Foto: CIWEM
Portal AnalitikaIzvor

Na konkurs su pristigle fotografije iz svih djelova svijeta, uz raznorodne motive i poruke. Autor pobjedničke fotografije je iranski fotograf Mehdi Mohebi, koji je zabilježio momenat tokom kojih ekološki aktivisti pokušavaju da skupe leševe uginulih ptica na močvari Miankaleh.

U glavnoj selekciji bila je i fotografija autora Subrate Deja iz Bangladeša. Nastala je u momentu eksplozije u hemijskom pogonu u Sitakundi, a tom prilikom poginulo je 49 ljudi, pri čemu su zagađeni vodotoci brojnih rijeka u Bangladešu.

Fotograf Muntaka Časant iz Gane fotografisao je prizor sa obala tamošnje prijestonice Akre. Među otpadom je odjeća, najčešće ona koja stiže kao ‘škart’ iz industrijski moćnih država, a koja ne uspijeva naći kupce u toj afričkoj državi.

Lorenco Kouto iz Španije ukazao je na problem ovogodišnjih suša. On je predstavio fotografiju sela Aćeredo u Galiciji, koje je potopljeno prije 32 godine usljed gradnje hidroelektrane. No, ovogodišnje suše bile su toliko intenzivne da su sve građevine Aćereda, odnosno njihovi ostaci, prvi put od potapanja u potpunosti ‘izronile’ na površinu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.