Sci/Tech

Misija trajala više od 180 dana

Svemirski brod sa tri tajkonauta uspješno sletio u sjevernu Kinu

Kineski astronauti sa broda Šendžou-15 bezbjedno su se vratili na Zemlju, poslije misije u kineskoj orbitnoj svemirskoj stanici koja je trajala više od 180 dana, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Svemirski brod sa tri tajkonauta uspješno sletio u sjevernu Kinu Foto: SS
Portal AnalitikaIzvor

Kapsula za ponovni ulazak sletjela je u Dongfengu u autonomnoj pokrajini Unutrašnjoj Mongoliji na sjeveru Kine u 6.33 po pekinškom vremenu, saopštila je CMSA.

U kapsuli su bila tri tajkonauta – Fei Junlong, Deng Ćingming i Žang Lu.

CMSA je proglasila misiju Šendžou-15 potpunim uspjehom nakon što je medicinski tim koji je čekao na licu mjesta potvrdio da su tri tajkonauta dobrog zdravlja.

Komandant misije Fei Junlong prvi je izašao iz kapsule. 

„Želio bih da izvestim svoju zemlju i ljude da je posada Šendžou-15 uspješno završila sve poverene poslove i zadatke u orbiti. Bezbjedno smo se vratili na Zemlju. Osećamo se dobro“, rekao je on.

Svemirski brod Šendžou-15 lansiran je u novembru 2022.

Tokom boravka na kineskoj svemirskoj stanici, astronauti su obavili četiri aktivnosti izvan svemirskog broda, postavivši novi rekord za kineske astronautske posade u svemirskim šetnjama.

Takođe su sproveli niz naučnih eksperimenata i testova, uključujući instalaciju vanvoznog proširenja pumpe i instaliranje kablova i povezivanje, piše CMG.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.