Kultura

Beogradsko dramsko pozorište gostovalo sinoć u Podgorici

"Švejk" Veljka Mićunovića izveden na RUTA festivalu: O ratu koji neprestano traje

Reditelj me zadivio kako u dramaturško-režiserskom konceptu promišlja, i ne samo u teatru, već i u serijama. To je čovjek koji vrlo zna šta hoće sa predstavom, kazao glumac Ozren Grabarić

"Švejk" Veljka Mićunovića izveden na RUTA festivalu: O ratu koji neprestano traje Foto: Gradsko pozorište/ Đorđe Cmiljanić
Portal AnalitikaIzvor

Petog dana Ruta festivala u Podgorici je Beogradsko dramsko pozorište izvelo komad ,,Švejk", po tekstu Jaroslava Hašeka i u režiji crnogorskog reditelja Veljka Mićunovića.

Lik Švejka tumači glumac Ozren Grabarić, koji priča svoje ratne doživljaje.

„U jednoj rečenici mala Sofi kaže da rat nikad nije prestao da traje, sa povremenim pauzama. Reditelj me zadivio kako u dramaturško-režiserskom konceptu promišlja, i ne samo u teatru, već i u serijama. To je čovjek koji vrlo zna šta hoće sa predstavom, gdje želi dovesti glumca i traži određenu vrstu discipline koja je vrlo zahtjevna za nas, ali u trenutku kada se ta njegova mizanscenska matematika usvoji, iz toga proizađe fenomenalan život, humor i emocija“, kazao je Grabarić. 

Kada su, kako je dodao, počeli ponovo da čitaju Hašekove knjige, težili su da se ne zasniva sve na humoru, već da mu se da i neki dublji smisao.

„Onda smo se uhvatili Brehta koji je pisao o Švejku u Drugom svjetskom ratu i tu je došla ideja da taj rat neprestano traje, odnosno da se Švejk stalno budi u ratovima. Iako je to odudaralo od onoga što sam ja prvobitno zamišljao, nakon čitanja sam vidio koliko ima smisla iz današnje perspektive“, rekao je Grabarić.

Preciznost i disciplina Mićunovića po riječima glumaca ih je zapravo podstakla da daju najbolje od sebe.

„Došao sam na kraju ovog procesa koji je Ozren živio i uglavnom sam učio na svojim greškama. Najkomplikovanije za mene je bilo prihvatiti to da govorimo o ratu. Onda sam shvatio da jedini način da to prihvatim jeste da idem na liniju antagonizma i gledam na to da ja živim jedno zlo u odnosu na Švejka i sve ostale... Pošto mi je ovo bio prvi put da radim sa Veljkom, trudio sam se da tokom proba pratim njegovu matematiku i disciplinu – zaključio je Milutin Dapčević

Iva Ilinčićje kazala kako joj je u početku bilo teško svariti rediteljevu preciznost, ali su, ističe, vremenom sve stvari koje treba da dođu iznutra došle.

„Poenta male Sofije u predstavi je da, bez obzira iz kog si staleža, kada počne rat svi su apsolutno jednaki i svi prolaze kroz isto i jednako gube sve“, istakla je Dunja Stojanović.

Festival RUTA večeras zatvara Ulysses teatar predstavom ,,Otelo" po tekstu Vilijem Šekspira iu režiji Oksane Dmitrieve.

Portal Analitika