Svijet

Švedska izručila Turskoj osuđenog pripadnika Radničke partije Kurdistana

Jedan pripadnik "Radničke partije Kurdistana", osuđen u Turskoj, protjeran je iz Švedske i stigao je prošle noći avionom u Istanbul, objavili su turski mediji.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
BetaIzvor

Po zvaničnoj agenciji Anadolu, Mahmut Tat je u Turskoj osuđen na šest godina i deset mjeseci zatvora zbog pripadnosti PKK, oslobodilačkoj organizaciji Kurda, koju Ankara i Evropska unija smatraju terorističkom.

Po medijima, Tat je danas izveden pred sud u Istanbulu. Anadolu tvrdi da je Tat, koji je u Švedsku stigao 2015. godine da bi izbjegao kaznu, tamo podnio zahtjev za azil, ali da je zahtjev „odbijen“.

Sudbina pojedinih državljana Turske kurdske nacionalnosti, prognanih ili izbjeglih u Švedsku i, u manjoj mjeri, u Finsku, u središtu je razgovora sa Ankarom za prijem te dvije nordijske zemlje u NATO.

Turska od maja blokira prijem Švedske i Finske u NATO, zahtjevajući od tih država izručenje nekoliko Kurda, optuženih u Turskoj da su simpatizeri ili pripadnici borbenih kurdskih pokreta klasifikovanih kao „terorističkih“ u Turskoj, ili da su bliski „Gulenističkom pokretu“, osumnjičenom za priptemu pokušaja puča 2016. godine.

Nova vlada Švedske je ublažila spor s Turskom i ove nedjelje je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu ocijenio da su i Švedska i Finska preduzele „pozitivne korake“.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.