Svijet

Zbog ruskog napada na Ukrajinu odlagali njen prijem

Švedska će dozvoliti razmještanje NATO trupa i prije formalnog članstva

Švedska ce dozvoliti da NATO raspoređuje trupe na njenoj teritoriji čak i prije nego što se formalno pridruži alijansi, kazali su danas premijer Ulf Kristerson i ministar odbrane Pal Jonson.

Švedska će dozvoliti razmještanje NATO trupa i prije formalnog članstva Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Švedska je 2022. godine podnijela zahtjev za ulazak u NATO zbog ruskog napada na Ukrajinu, ali su Turska i Mađarska odložile njen prijem, javlja Rojters.

"Vlada je odlučila da švedske oružane snage mogu da sprovode pripreme sa NATO-om i zemljama članicama kako bi omogućile buduće zajedničke operacije. Pripreme se mogu sastojati od privremenog smještaja strane opreme i osoblja na teritoriji Švedske. Ova odluka šalje jasan signal Rusiji i jača odbranu Švedske", rekli su Kristerson i Jonson za švedske medije.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.