Region

Svečlja: Svi osumnjičeni za napad u Banjskoj su uvedeni u sistem Interpola

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je u danas da su svi osumnjičeni za napad u Banjskoj na sjeveru Kosova prošlog septembra uvedeni u međunarodni sistem Interpola za raspisivanje potjernica.

Svečlja: Svi osumnjičeni za napad u Banjskoj su uvedeni u sistem Interpola Foto: VOA
Portal AnalitikaIzvor

Grupa naoružanih Srba je 24. septembra napala policiju Kosova i ubila narednika Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre ubijena su i tri napadača, prenosi Portal Radio Slobodna Evropa. 

“Pozdravljam zvaničnu najavu iz sjedišta Interpola da su sve osumnjičene osobe, koje su izvršile teroristički napad 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu, već stavljene u sistem međunarodne potjernice”, rekao je Svečlja.

Odgovornost za ovaj napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, glavne stranke Srba na Kosovu, koja uživa podršku zvaničnog Beograda.

Kosovo je za napad okrivilo Srbiju, koja je negirala bilo kakvu umješanost, ali je od tad oslobodila Radoičića pod uslovom da ne putuje na Kosovo.

“Ovo je važan korak i kao takav ima svoj puni efekat kada ih Srbija, koja pruža utočište i smještaj ovih terorista, preda našim vlastima da odgovaraju pravdi”, napisao je Svečlja na Fejsbuku.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa nekoliko dana nakon napada, 29. septembra, Svečlja je rekao da će kosovske vlasti zatražiti izručenje iz Srbije Kosovu “svih onih koji su bili uključeni u planiranje i izvođenje terorističke akcije” u Banjskoj.

Svečlja je tada rekao da su istrage pokazale da je u napadu na sjeveru zemlje učestvovalo “više od 80 terorista”.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je prošlog decembra da je međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala potjernicu za Radoičićem, u vezi sa napadom u Banjskoj.

Portal Analitika