Zanimljivosti

Sve skuplja šoljica kafe u zemljama EU

Jutarnje ispijanje šoljice kafe za mnoge je svakodneva rutina, ali bi moglo da postane gotovo luksuz zbog godišnje inflacije koja je od prošlog oktobra u stalnom porastu, piše danas evropska agencija za statistiku Eurostat.

Sve skuplja šoljica kafe u zemljama EU Foto: Pixabay
BetaIzvor

Cijena kafe je u avgustu u Evropskoj uniji bila u prosjeku 16,9 odsto viša nego godinu dana ranije, dok je u avgustu 2021. bila u prosjeku za 0,5 odsto viša u poređenju s istim mjesecom 2020.

Za one koji kafu piju s mlijekom i šećerom, ovaj jutarnji ritual je još skuplji, jer su cijene tih proizvoda još više porasle tokom protekle godine.

Svježe punomasno mlijeko je od avgusta 2021. do avgusta 2022, poskupilo u prosjeku za 24,3 odsto, a mlijeko s niskim sadržajem masti je u istom periodu poskupilo za 22,2 odsto.

Najviše je poskupio šećer, čija je cijena u avgustu bila u prosjeku za 33,4 odsto veća u odnosu na avgust 2021, dok je rast cijene u odnosu na godinu prije toga bio 0,8 odsto.

Sva četiri proizvoda su poskupila u svim članicama EU osim Malte, gdje jedino nije promijenjena cijena mlijeka s niskim sadržajem masti.

Litvanija i Estonija su među prvih pet zemalja u kojima su najviše poskupila tri od četiri proizvoda, a Mađarska, Litvanija i Hrvatska su među zemljama s najvećim poskupljenjem mlijeka.

Kafa je najviše poskupila u Finskoj, za 43,6 odsto, zatim u Litvaniji (39,9 odsto), Švedskoj (36,7 odsto), Estoniji (36,4 odsto) i Mađarskoj (34,3 odsto).

Najveća godišnja inflacija cijene šećera zabilježena je u Poljskoj (109,2 odsto), zatim u Estoniji (81,2 odsto), Letoniji (58,3 odsto), Bugarskoj (44,9 odsto) i na Kipru (43,2 odsto).

Cijena punomasnog mlijeka je najviše porasla u Mađarskoj (51,7 odsto), Litvaniji (46,8 odsto), Hrvatskoj (43,5 odsto), Češkoj (43,3 odsto) i Letoniji (40,1 odsto), a mlijeko s niskim sadržajem masti u Litvaniji (50,2 odsto), Hrvatskoj (41,2 odsto), Estoniji (38,9 odsto), Njemačkoj (30,6 odsto) i Mađarskoj (30,1 odsto).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.