Politika

Stav

Sve može, sve prolazi, sve je dozvoljeno…

Kažu da su donijeli promjene i slobodu. Mi se gušimo u istosti i neslobodi. Samo u Podgorici, do sada, novi gradski „stručnjaci“ su dobro znana lica iz bivših epoha. Ako bolja nismo stvorili za 30 godina, onda neka zaista „bude, što biti ne može“ 

Sve može, sve prolazi, sve je dozvoljeno… Foto: PA
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

„Hvala Vam na izdvojenom vremenu i - smrt fašizmu!“

„Smrt fašizmu i Vama i Vašim gledaocima! Doviđenja!“

Ovim riječima završilo se jedno TV gostovanje na Dan Evrope. Odavno neki lapsus, osim što me doveo do suza u multipliciranim naletima, nije trodimenzionalnije opisao „neopisivu lakoću površnosti“ po kojom se odvija naš crnogorski mikrokosmos, sa svim njegovim Super Nova dramama. Političkim, identitetskim, istorijskim, sudbonosnim „biti ili ne biti“ dilemama.

Iza svih tih (pre)ozbiljnih lica, podignutih obrva, „državničkih“ govora tijela, velikih riječi i još većih obećanja, prevelikih doživljaja sebe, napada manijakalnog ego tripovanja, a onda kamufliranih providnom lažnom skromnošću, krije se provalija bolne površnosti i totalnog neznanja i to iz zone najopštijih mjesta. Nema toga ko me može ubijediti da top 30 političkih i društvenih figura u zemlji, svi do jednoga, ne bi pali na testu iz opšte kulture!

Dakle, siguran sam da naši opinion makeri, trend-setteri, lideri i pastiri (pogotovo ovi), ne bi prošli na testu čija pitanja bi bila: Navedite članove kultnog benda Bitlsi? Navedite tri Šekspirove drame? Ko je patentirao električnu energiju? Ko je rodonačelnik dinastije Petrović-Njegoš? Kog instrumenta je proizvođač kompanija Gibson? 

Sjedi, 1! Državniče! Ministre! Direktore! Profesore doktore! 

To je ta lakoća površnosti iz koje nam „oksfordski đak“ želi sretan najtužniji hrišćanski dan od svih. Može, što ne bi moglo? Kad su one trajekte što dime riješili tako da ih na kraju kupe od onih koje su „poćerali“, može i Raspeće sretno da bude… I to u vjerskoj državi. Toliko je duhovnosti suštinske u njoj. 

To je ta „sve može da prođe“ logika u kojoj ceremonija inauguracije predsjednika države mora biti na Cetinju u duhu tradicije te države, protokolarnog i ceremonijalnog profila jedne državne prijestonice. Može, a i ne mora. Hajde da ne mora? Ma, ne mora!

Ta površnost, nedopustiva, aljkava, bijedna i bljutava, dozvoljava crnogorskom intelektualcu-kukavici, u sudbinskim vremenima, da izbjegne da se odgovorno vrijednosno svrsta, a onda i u odnosu na to – angažuje. Da uradi makar nešto kada mu kandila i tamjan rastjeruju i posljednje tragove urbanog duha i neke subkulture, kojoj uzgred i sam pripada… I ne samo pripada, već je kreira i oblikuje! 

Nema toga ko me može ubijediti da top 30 političkih i društvenih figura u zemlji, svi do jednoga, ne bi pali na testu iz opšte kulture!

Dakle, samo u društvu koje je ostvarilo stanje metastazirane relativizacije u kome „sve može“, takav intelektualac neće samo izbjeći da se svrsta u, na 50 nivoa „biti ili ne biti“ trenutku (ne samo onom političkom na koji su mnogi odjednom postali jako „gadljivi“) već će svoj kukavičluk, iz straha od odmazde, prezentovati kao ličnu prednost, kao svoju misaonu superiornost. 

Po tom paternu će vam jedan Brano Mandić, u svom sizifovski mukotrpnom stremljenju nesvrstavanja, ili nadsvrstavanja, izvansituašenja ili nadsituašenja, u #svemožeproć lakoći života napisati da je u belvederskom danu on zapravo bio onaj dim koji je kuljao iz guma. 

Znači, u jednom takvom trenutku, u kome se nikad ranije nije snažnije branio sekularni karakter naše države (koji je na kraju ipak izgubio bitku), taj fajter za urbane vrijednosti je, između dvije strane ceste: dugih cijevi, pune ratne opreme, represije, mercedesa, popova, krimosa, ikona i narandžastih novčanica, a sa druge golorukih građana, hrabrih djevojaka ispred koridora, Buksovaca i aktivista, romantičnih prizora ulične borbe protiv vjerske države, odabrao da bude - dim… Na gumeni mislim.

„Sve može“, nakon „wild beauty“, dozvoljava i pseudo centru povišenu tolerantnost na klerikalizam u nepristojnoj društvenoj mjeri 

Eto šta osta od fajtera za slobodu, koji mi je kao tek svršenom studentu pisao naraciju za prvi dokumentarni film o studentskoj pobuni. Ta njegova naracija počinje sa: Dosadilo je slušati priču kako u Crnoj Gori nema studentskih protesta. Pa šta! Nema ni bioskopa u Nikšiću. Ni pozorišta. A tamo je Filozofski fakultet. Odatle bi po pravilu trebalo da krene. Po mogućnosti bez traktora i bagera, već sa crvenom ružom na reverima, kao '68.

Čovjek koji napisa ove redove, nestade u dimu. Kao izvansituaški nindža.

Eto se čovjeku ostvari vizija, sa sve „Carskim“ traktorima i bagerima, i šezdesetosmaškim reverima u obliku evropske alternative tamjanu, a on se ipak pretvori u drugo agregatno stanje i - NESTADE! 

„Sve može“, nakon „wild beauty“, dozvoljava i pseudo centru povišenu tolerantnost na klerikalizam u nepristojnoj društvenoj mjeri, prigodnoj samo za vjerske države. Dozvoljava i to da se talentovani ljudi mršikaju na margine, zovu na informativne razgovore i zastrašuju sudskim pozivima. Jer, nema širinu ta „svemoguća“ politička kasta kao što je nije imala nijedna do sad - da prigrli individualnost, hrabrost, vještine i talente, a ne poltroneriju, liniju manjeg otpora i slomljeni duh kod mladog čovjeka.

Sinoć mi je jedan mladi talentovani čovjek priznao da je odlučio ići „njihovim“ putem: „Brate, mlad sam, radi mi se. Ne mogu da priuštim da mi se zatvore vrata, ne sad, kad sam počeo da kidam“. 

Možeš, mladi čovječe, možeš! I hoćeš! A ako te ovo društvo ne podrži, ne stane iza tvojih talenata i ne isprati te u uspjeh bez ucjenjivanja, onda je u dimu nestalo svo njegovo čojstvo, poštenje i dobrota. Onda baš sve može. Pa i to da budeš neko drugi, samo da bi uopšte „bio“ - postojao.

Kažu da su donijeli promjene i slobodu. Mi se gušimo u istosti i neslobodi. Samo u Podgorici, do sada, novi gradski „stručnjaci“ su dobro znana lica iz bivših epoha. Ako bolja nismo stvorili za 30 godina, onda neka zaista „bude, što biti ne može“ . 

Portal Analitika

Komentari (32)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LipaLipa_neregistrovani
12.05.2023. 07:33

... „Brate, mlad sam, radi mi se. ne mogu da priuštim da mi se zatvore vrata, ... ne sad, kad sam počeo da kidam“. (citat Danilo) ... vec sam govorio o pet faza procesa prihvatanja, ovaj "decko" prosao sve faze prihvatio, ... uzgred Danailo se jos uvek nalazi u prvoj fazi negiranje, tezi slucaj. ... sloboda (Lok govorio o tri osnovna prava coveka, pravo na zivot, na slobodu i na imovinu) je najmanje ostvariva bar na Zemlji, ... sloboda nije ono sto propagira gradjanska "kultura", zbir svih namera (i dobre i lose) jedinki ljudskog roda, prakticno obrnuto, ... sloboda se zasniva na onom Hristovom, budi savrsen kao Bog (Jeden) okreni se moralu (moranje) Boga Jednog, ... sloboda je izgradnja uslovno pozitivne svesti pojedinca, koja se ujedinjuje u nadsvest (egregor) ljudskog roda, ... dobar primer toga je np.sadasnja praksa kuvanih jela Glovo i sl. ... neko je poce tu praksu, izveo jaku propagandu, na visem nivou se to primilo, sada svi koriste Glovo i sl. ... aj'zdravo, ...

7
5
n nema_čekanja_neregistrovani
11.05.2023. 17:36

Marunoviću, pozovite valjane mlađe ljude i kandidujte se. Ima ih, znamo i koji su. Molim Vas, krenite ! Vjerujem da ćete imati znatnu podršku. S razlogom.

56
1
L Ljubo_neregistrovani
11.05.2023. 22:19

@nema_čekanja_neregistrovani Slažem se.

21
2
D Dino_neregistrovani
11.05.2023. 16:43

Dobro je, što je mladi gospodin u sastavni dio opšte kulture uvrstio i nešto iz prirodnih nauka. Međutim, tu bi i on pao na testu. Patentiranje električne energije se ne može pripisati jednom naučniku. Počev od Volte, preko Faradeja, do Edisona i Tesle svi imaju svoj "udio". Mada ni to nije počelo od nule. Široko gledano taj broj naučnika je mnogo veći. Interesantan je i navedeni primjer Nikšića. Ali je drastičniji Cetinja. Najstarije pozorište u državi - Kraljevsko pozorište "Zetski dom", Akademija glume i čuvena Ljetnja pozornica pod Orlovim kršem i ljeto ništa, a "Grad teatar" u Budvi bez pozorišta, ali sa gromoglasnim turbo folkom, tako da gledalac može da bira - stas i glas glumaca, ili glas iz bijelog grla Cece, Ace, Đanija ili mladih snaga zvezda granda. Apsurd, zar ne?

28
0
B Bozo_neregistrovani
11.05.2023. 22:21

@Dino_neregistrovani Izbor pitanja iz opšte kulture govori o tome kako mladi gospodin zamišlja opštu kulturu.

0
10
v vjeracrnegore_neregistrovani
11.05.2023. 15:32

Vi uvazeni gospodine Marunovicu uvijek toliko dobro napisete da cini mi se svaki put nadmasite sebe.Ja bih samo dodao u vezi ovog da vam ima po kome i doc,ili sto su nas odavno ucili onu,dje je vrelo i kapace i ne da kaplje vec opet vri ! Nadam se samo da ce nekima svi ovi vasi tekstovi dati onu snagu i vjeru koja im fali da pregrme ovo pasje vrijeme...Da je vjecna majka nasa Crna Gora !

71
1
K Kortomalteze_neregistrovani
11.05.2023. 12:08

Mogu samo biti dim od g....na

27
0
A Aletheia_neregistrovani
11.05.2023. 10:51

# 1 - Ljudska glupost, laži, licemjerje, nelojalnost... su oduvjek prisutni – u svakom društvu. Možda griješimo? Krećemo od pogrešnog kraja? Diskutujemo - beskrajno – o posljedicama. Malo, ili nimalo, o uzrocima. Zašto toliko „Crnogoraca“ prelazi u „srpstvo“? Da li „srpstvo“ nudi nešto ljepše ili više od „crnogorstva“? Smatram da je to besmisleneno. I da nije istinito. Da jeste, odavno bih se „posrbio“? Pitanje je i kako to (zašto) i Crnogorci – a Srbi, naročito, - ne žele da budu, na prvom mjestu, - ljudi? Jer, biti čovjek (rod) – je veće od biti Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Albanac, .. (vrsta). Da ironija bude veća – biti Crnogorac je oduvijek bila najveća čast – bar na ovim prostorima. Što se promijenilo? Očito je da ono što nudimo nema više, za neke građane, vrijednost (emotivnu i/ili lukrativnu). Herojska CG je prošlost. Dok nijesmo imali ništa ginuli smo za slobodu. Danas, svako ima nešto (neko ima više) i nikome se ne gine. Lakše je - zbog interesa - preći na drugu stranu?

50
2
A Aletheia_neregistrovani
11.05.2023. 10:50

# 2 - Srbija ima više para – može da „kupi“ skoro svakoga? Ima u rukama medije – može da laže do mile volje. Ima u rukama škole – može lako da „štancuje Srbe“? I, najvažnije, ima svetosavsku crkvu, enormno bogatu i moćnu – da radi što god hoće. Sve ideologije su laži. Neke manje, neke više, atraktivne. Najatraktivnija je vjera („opijum za narod“). Najveća laž - institucije vjere – crkve. Najveći lažovi - popovi? Vjekovima prodaju ljudima – lažnu nadu! Crkva je postala najmoćnija politička institucija? Vjekovima ponavljane laži postaju „istine“. A, zbunjen, nedovoljno obrazovan, nesposoban za kritičko mišljenje i zdrav razum, građanin, „rado ide u vojnike“(„litijaši“). Stvar je jasna. Mi više nemamo jaku „priču“? Niti elitu da je kreira? Zato, jedini način da pobijedimo, je da preteknemo? Da ostane makar šaka Crnogoraca. Neka nas vrijeme dobro prosije da odstranimo sav kukolj. Na kraju, laž će poraziti sebe. Istina će pobijediti. Crnogorci (istina) i vrijeme - protiv svakoga!

45
2
H Hunter6
11.05.2023. 20:20

@Aletheia_neregistrovani Svaka vam cast i za #1 i #2! Mi Crnogorci, zbog srbovanja(ne znanje/ interes) nasih vladara(od Njegosa do dan danas) nikada nijesmo ni imali neku jaku pricu ili crnogorsku ideologiju! Kad su lideri prestali srbovati postali su internacionalisti/globalisti koji su Crnogorce koristili kao "sigurne" patriotske glasove na koje mogu da racunaju jer su dobro znali da njima u Crnoj Gori ili dijaspori ne moraju da daju (ili da ih kupuju, ne daj Boze) nista da bi glasali ZA opciju koja se predstavljala kao crnogorska. Preteknucemo mi, u to sam siguran. Da je vjecna Crna Gora!

22
0
d dragan_neregistrovani
11.05.2023. 10:31

Svaka cast Gospodine! Respekt!

46
0
S Srle_neregistrovani
11.05.2023. 08:26

Najveća bolest Crnogoraca je i pomisao da su sa Srbima nešto kao braća ama najveći neprijatelj da ti je "brat" a za Crnogorce koji su izdajice pa zbog ličnog interesa ili prazne glave postali srbi imam samo dubok prezir, odvratni su..

67
4
C CPHA_neregistrovani
11.05.2023. 09:58

@Srle_neregistrovani Doktore. za duboki prezir je vas pravopis, pa,ipak, pisete o praznim glavama, izdajicama i vredjate jedan castan narod.

9
38
r roki_dg55_neregistrovani
11.05.2023. 10:55

@Srle_neregistrovani Svaka čast Srle! Rekli ste živu istinu, samo što je ovom neznavenom narodu, najveći problem suočiti se s istinom ( mislim na ove nesrećnike s druge strane)

35
2
Z Zlatan_neregistrovani
11.05.2023. 07:56

Svi su zbunjeni, Crnogorci su zbunjeni ( nije da nas pravdam). Situacija je zamrsena iz jednog razloga: javno se proklamuje jedno a radi sasvim drugo. Zamajavamje naroda, zbunjivanje, muljanje, laganje, na primer: mi smo za EU a upravo suprotno rade, ko su nam " prijatelji" ko su " neprijatelji", kao " pomiruju i oslobadjaju" a u stvari razdiru i okupiraju. Treba pohvatati sve te konce..Da li EU zaista zelu suverenu CG? Prevode nas zedne preko vode ( cast izuzecima).

47
0
A Andjelo_neregistrovani
11.05.2023. 07:29

Nacionalne partije su buducnost ove drzave. Probali smo sa DPSom i ne ide, lose je. Ajmo glas dati BSu, HGIu, Albanskoj alternativi, oni su bili svijetla tacka Dritanove vlade i na ponos su nam.

4
32
M Marks_neregistrovani
11.05.2023. 08:21

@Andjelo_neregistrovani slazem se, ova vlada je bila odlicna iako to neke boli. Potpisivanje temeljnog ugovora ne bi imalo isti legitimitet da u vladi nisu bili Ervin Ibrahimovic, Adrijan Vuksanovic i ostali koji su dali taj multinacionalni i multivjerski karakter tom momentu.

5
26
D Durmitor_neregistrovani
11.05.2023. 07:02

Kao i uvijek gospodin Marunović je u pravu. Ove nove izabranike vlasti sve možeš pitati pa će se nekako i dočekati, ali ga ne pitaj o kulturi i duhovnosti, jer su oni zato tu kako bi uništili sve što samo miriše na kulturno obrazovanje i ponašanje. I što je "najgore" običnom čovjeku je bliža kultura življenja i ponašanja od vladajućih, pogotovo onih koji se razmeću svojim "dr", "mr" ili fakultetom koji su po mogućnosti završili neđe na strani.

39
2
N Nency_neregistrovani
11.05.2023. 06:51

Vara se Brano Mandić i slični njemu../više ih je nego smo mogli zamisliti/..ne mogu oni biti ni guma,niti dim sa Belvedera!

39
0
m milica_neregistrovani
11.05.2023. 06:20

Sjajno Danilo. Trebao si pomenuti i Balšu Brkovića koji zabavlja vlasnike Vesti. Angažuju ga da povremeno napiše red dva, da obesmisli recimo jednu fašističku izjavu Milovića iz ES učeći ga da je to u stvari jedna obična metafora....Zar Balša nije vidio kako Milović dela po Beogradu u čast majčice Rusije, i koju politiku vodi ES. zar Balša nije shvatio da su to odojčad Mandića, Kneževića, Meda, Dajka....da su to deca Vučića i Rakovića...zar je zaboravio nedavne 2020. tu je đecu doveo đedo sa Krivokapićem i kompanijom da rade u interesu Srbskog sveta...Sad ih Balša uči da je ono što su nam uradili za tri godine obična metafora.....Bravo, bravo.....

61
6
P Pjesnik_neregistrovani
11.05.2023. 06:11

Sve smo mogli mi, da je duži bio dan...

30
3