Društvo

"Ukoliko se i pored brojnih apela i ukaza potrošači ogluše, Zakon o komunalnim djelatnostima je precizan"

Svaki treći potrošač nije priključen na kanalizacionu mrežu: Kazne do 10.000 eura

Službenici Komunalne policije i zaposleni u gradskom preduzeću Vodovod i kanalizacija Podgorica od 1. aprila kontrolišu priključke potrošača na gradsku fekalnu kanalizaciju. Do sada je iskontrolisano 600 objekata, od čega dio potrošača nije priključen na gradsku mrežu, pa su službenici iz Glavnog grada dali rok od 15 dana da se priključe kako bi izbjegli rigorozne kazne.

Svaki treći potrošač nije priključen na kanalizacionu mrežu: Kazne do 10.000 eura Foto: Vodovod
GradskiIzvor

Kako bi septičeke jame u Glavnom gradu postale prošlost, iz gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija više puta je apelovano na građane da se priključe na fekalnu gradsku mrežu. Međutim kako apeli nijesu urodili plodom, krenulo se u kontrolu dijela naselja Zabjela, Konika i park šume Zagorič.

“Otkad smo pokrenuli akciju obišli smo oko 600 objekata. Za sve te objekte su dostavljene obavještenja. Za jedan dio tih objekata su dostavljene i opomene. Konkretno, ako bismo govorili o procentima, mogu reći da recimo u ulici Miladina Popovića smo obišli između 115 i 120 objekata imamo nekih 30 i 40 objekata koji nijesu postupili ni po obavještenju, ni po opomeni i upravo ovih dana zajedno sa Komunalnom policijom mi obilazimo te potrošače i dali smo dodatno rok od 15 dana i dodatno ih informisali o posledicama koje se mogu desiti i u slučaju nepoštovanja ove odluke”, kazao je Zdravko Radović iz GP Vodovod i kanalizacija.

Ukoliko se i pored brojnih apela i ukaza potrošači ogluše , Zakon o komunalnim djelatnostima je precizan kada je riječ o kaznama.

“Kazne su u rasponu od 150 do 10 hiljada eura, za fizička lica su kazne od 20 do hiljadu eura. U svakom slučaju to nijesu male kazne i mislim da na osnovu cijene koje bi potrošači platili za priključenje na gradsku kanalizaciju da nema potrebe da se pristupa tim kaznenim mjerama”, dodaje Radović.

Kako bi se sačuvala vodoizvorišta na nivou grada i sačuvala životna sredina, iz gradskog Vodovoda su još jednom uputili apel građanima da u prostorjiama ovog preduzeća podnesu zahjtev za priključak uz kopiju lične karte i šifre potrošača, kako bi ekipa Vodovoda izašla na teren i priključila na gradsku mrežu.

Portal Analitika