Politika

Stav

Suverenisti, imate li viziju?

Vrijeme je da se umjesto partijske kalkulacije o broju mandata liderski preuzme barjak borbe za suštinski evropsku Crnu Goru! Vrijeme je da se otvore vrata kritičkom promišljanju, naspram robovanja partijskoj hijerarhiji, karijerizmu i individualnim ambicijama

Suverenisti, imate li viziju? Foto: PA
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Čaršijom je kao bomba odjeknula vijest da ambasadori zemalja-partnera na narednim izborima žele da podrže „centrističku vladu“ u kojoj bi okosnocu činili Demokrate-Ura-Evropa sad. Nakon svega! Od otvorenog uticaja jedne vjerske zajednice - SPC koja baštini sprsku „misionarsku“ hegemonističku politiku Slobodana Miloševića, Temeljnog ugovora, duvanskog skandala... 

Nakon tajfunske promjene sistema vrijednosti i kulturno-istorijsko-identitetske ravni po kojoj živimo vjekovima, novokomponovanog vjerskog pomodarstva i kiča, sve uz stotine miliona novca za „integracije“ u Srpski svet, koga evo uveliko živimo. Brže nego što je iko od nas mogao da pretpostavi.

Od regionalne zemlje zvijezde EU integracija do balkanske krčme pored puta, doslovce - preko noći! Krčme koja radi od Sumraka do svitanja, a u kojoj umjesto Tito&Tarantula rock evergreena, Selme Haek koja služi viski niz butinu i stopalo, kafanska pevaljka nariče „new sound“ oslobođene Crne Gore. Najveći hitovi su „Leleču Turci, kukaju bule“, parodizovana verzija crnogorske himne i naravno, hipnotički, obredni, repetitivni, ritualni vrhunac „Veseli se, srpski rode“.

Vrijeme je za promjene. One prave, suštinske!

To vam je projektovani politički centar u realnosti, na terenu. Ne premala odijela čija dugmad pucaju u govorničkom žaru, već vrijednosni okvir u kome se genocidi ili ne priznaju ili se o njima ćuti. Politički centar čiji birači drže fige Putinu u Ukrajini, kao što su i haškim zatvorenicima doživljavajući katarzu kada otuženi opsuje sudije i tužioce.

Međutim, izgleda da se ta podrška ekselencija „političkom centru“, koju su „gurali“ Francuzi, opet iz sopstvenog iskustva političkih odnosa dvije strane spektra i potpunog nerazumijevanja političke realnosti na terenu, neće dogoditi u toj formaciji. Valjda je i njima postalo jasno da pregovarati o tome sa Demokratama na primjer, znači podržati „Šubarin“ mikrokosmos, u kome se muslimani zovu Turcima, a muslimanke Bulama. Uzgred, jedino gore od njegovog otvorenog anticivilizacijskog orgijanja kao prvog čovjeka Nikšića, jeste duboka šutnja najuglednijih Nikšićana. Ćutati o tome je... Znate i sami šta. 

Dakle, po mojim informacijama, koncept pseudocentrističkih stranaka je raskrinkan, a traga se za drugim modelima. Dok ekselencije tragaju, ja ću ih podsjetiti da su glasači suštinskih proevropskih partija sastavljene od generacija koje su vaspitavane na dvodecenijskoj EU misiji instaliranja njihovih vrijednosti u Crnu Goru.

Partije u svojim redovima gotovo da nemaju nova lica koja nude drugačije vrijednosti

Baš kao što to Vulin, Dačić&co danas rade, biti „proevropski suverenista“ znači da si u okviru obrazovanja prošao kroz jednu školu ljudskih prava ili školu demokratije, naučio šta znači diskriminacija, predrasuda, da znaš Povelju o ljudskim pravima, da si posjetio možda i evropske ili američke institucije.

Ta generacija praktično je ostavljena da trune, sa svim svojim vanškolskim diplomama, gledajući kako loši đaci sijeduju na sekretarska mjesta u Vladi, dok oni na periferijama nove Crne Gore bivaju bičovani i prevaspitavani medijiskim pritiscima, etiketama i izolacijom. Nažalost, gledamo svakog dana kako se poneko od njih slomi i uz „život je kratak“ opravdanje pođe u mefistofelski čin uzimanja članske karte kojom postaje dio Šubarinog ili Dritanovog svijeta, zauvijek napuštajući san o slobodnoj Crnoj Gori u EU.

Najprioritetniji zadatak, istorijska obaveza ako hoćete, u kome se pravda u prvom redu nametnula kao vrijednost, jeste da Crna Gora sačuva taj sloj građana, pravično ih integriše u društvo i obezbijedi im mjesto koje zaslužuju, po svim mjerilima ovog svijeta. 

To su oni koji svoju zemlju nikad neće staviti ispred tuđe. To su oni koji će na međuvjerske i međunacionalne gestove mržnje stati ispred džamije, crkve ili katedrale, podići transparente, zablokirati ulice, dok se ne čuje nečije IZVINI! 

Suverenističkom bloku potrebna je groznica stvaranja, kreativnosti, borbe za nemoguće

To su oni koji nemaju dileme da je genocid genocid, jer vjeruju međunarodnim sudovima. To su oni koji prepoznaju kada vjera neukusno izađe iz zone lične duhovnosti u politički konkvistadorski manifest. To su oni koji će kao stražari čuvati svaki milimetar autentičnosti kulturne baštine, razumjevši da je to odraz civilizovanosti. 

To je jedan jedini politički centar koji Crna Gora ima, sve ostalo je velika LAŽ.

Problem nastaje onda kada međunarodna zajednica ispoljava jasan animozitet prema njihovim političkim predstavnicima ili makar dijelu njih zbog nedovoljno brzih unutarpartijskih reformi.

Iz njihovog ugla, to izgleda na jedan način. Iz ugla autentičnih građanskih „centraša“, koji će im sjutra opet, ali nevoljno i pitanje u kojoj mjeri, dati podršku, to se posmatra drugačijom optikom. Jer su je decenijama davali da bi Crna Gora opstala. Jer su gledali privilegije koje su preletači dobijali, dok su oni ostajali samo „siguran glas“. Jer je nakon glamurozne energije referenduma, vizionarstva, eksplozije kreativnosti, optimizma, hrabrosti i generalno briljantne političke borbe, cijela ta politička klasa polako ali sigurno upadala u dekadenciju.

Na leđima DPS je sudbina obespravljene, državi lojalne, crnogorske srednje klase

Partije u svojim redovima gotovo da nemaju nova lica koja nude drugačije vrijednosti. Zato ambasadori danas, umjesto „pseudocentraške trojke“, na suvereniste gledaju kao na kvotu koja Evropi sad treba da obezbijedi većinu, uz zabludu naklonosti njima kao "novim igračima za budućnost". To je novi recept ekselencija, površan i nedovoljno promišljen, ali koji im možda i uspije na putu stvaranja većine, ukoliko se Evropa sad u međuvremenu ne raspadne u lutanju između Beograda i... ko zna čega.

Sve u svemu, ovo liči na slamsku spasa za suverenističke funkcionere koji bi dobili parče kolača, ali ne i za naše vrijednosti u ime kojih ćemo ih glasati! Tako nezdrava igra sa kompromisima, dovodi i do neviđenog paradoksa u kom bi DPS i ostale partije lojalne Crnoj Gori morale priželjkivati, možda i pomagati jačanje DF-a (na štetu njihovih konkurenata) da bi se u matematici ovaj rezultat i ostvario.

Vrijeme je za promjene. One prave, suštinske! Vrijeme je da se, prije svega, unutar DPS-a, umjesto pizmi koje tinjaju među partijskom strukturom, otvore vrata za regrutaciju talentovanih, inovativnih, energičnih ljudi! 

Od regionalne zemlje zvijezde EU integracija do balkanske krčme pored puta - preko noći!

Vrijeme je da se umjesto partijske kalkulacije o broju mandata, liderski preuzme barjak borbe za suštinski evropsku Crnu Goru! Vrijeme je da se otvore vrata kritičkom promišljanju, naspram robovanja partijskoj hijerarhiji, karijerizmu i individualnim ambicijama. Na leđima te partije je sudbina obespravljene, državi lojalne, crnogorske srednje klase. Ovo je borba za nju ili za ono što je od nje ostalo.

Vrijeme je da ostale suverenističke partije, svoje lokalne koalicije sa prikrivenim nacionalistima, iz motiva ljudske principijelnosti i odanosti ovoj zemlji razbiju u 1.000 komada i hrabrošću tog postupka motivišu sve nas.

Dajte da vam povjerujemo! Ubijedite nas da imate snage, vizije i želje da se borite za ovu zemlju, a ne za partiju! 

U koliko god hoćete kolona na izborima, ali na način da harizma vaše odlučnosti bude impresivna, beskompromisna, da nas nadahne i da nas naježi kad treba. Jer mi smo ti koji se borimo za evropske ideje, a oni za velikodržavne eksperimente. Nemamo čega da se stidimo! 

Suverenističkom bloku potrebna je groznica stvaranja, kreativnosti, borbe za nemoguće. To su stanja koje nas pokreću! „Neka bude što biti ne može“, pa će i same ekselencije aplaudirati, kao što vam je čitav svijet aplaudirao u takvom izdanju 2006. 

Ako suverenisti ovo ne razumiju, već krenu putem manjeg otpora, postojaće cijela ideološka masa birača rasuta na apstinentne interesne aranžmane sa „novim mladim i lijepim“, lutajući kao amorfna masa u političkom kosmosu, umjesto da se PITA i određuje sudbinu Crne Gore. 

Portal Analitika

Komentari (71)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
v vesko_neregistrovani
20.01.2023. 11:30

GENIJALNO.

15
0
E Emir_neregistrovani
19.01.2023. 17:23

Crnogorci se kunu u CG, a kad gledaš malo bolje Albanci su uvijek bili Albanci, Srbi uvijek Srbi, Bosnjaci/ Muslimani uvijek Muslimani, Hrvati uvijek Hrvati... Jedino Crnogorci su iznevjerili više CG mjenjanjem svoje narodnosti nego iko!!!!!!???

42
0
H Hermes_neregistrovani
19.01.2023. 22:15

@Emir_neregistrovani Izvuci zaključak iz toga.

9
0
N Ne_razumijem _neregistrovani
19.01.2023. 22:31

@Hermes_neregistrovani sta hoces time da kazes, da ne postoje kao nacija

10
0
V Vlado_neregistrovani
19.01.2023. 16:15

Strašno!! Bravo Danilo👏👏

37
1
E Emir_neregistrovani
19.01.2023. 15:43

Crnogorci su najveći problem Crne Gore, nijesu ni Srbi, Bosnjaci, Albanci, Hrvati.... Nego CRNOGORCI koji mjenjaju narodnost ko čarape

45
1
P Primorac_neregistrovani
19.01.2023. 10:31

Na izbore izlazim jedino ako mlade snage poput gospodina Marunovica osnuju novi pokret, cist i pravi crnogorski. Tu mogu biti osobe poput Batricevica, Radomana, Sretena Vujovica, Novaka Adzica, Cirgica, Ljuba Filipovica, Kentere i ostalih. Ogroman broj imena, ovo bi bila jedna jaka stranka koja bi mogla mnogima pomrsiti racuna. Iskljucivo samostalno izaci na izbore i sa jasnim programom, bez koalciija sa potrosenim snagama iz 90ih poput SDP-a i DPS-a.

52
10
T Titograd_neregistrovani
19.01.2023. 10:58

@Primorac_neregistrovani Do tada, bilo bi bolje da izadjes jer ako svi koji misle kao ti ne izadju na izbore, propadamo jos vise.Razmisli dobro o ovome, poslije nema kajanja

62
6
I IDI_PRVO_PITAJ__neregistrovani
19.01.2023. 11:03

@Primorac_neregistrovani ... SVE TE ŠTO SI POBROJAO ...

32
4
P Primorac_neregistrovani
19.01.2023. 11:13

@Titograd_neregistrovani nema sto do tada, ja sam izlazio zadnjih 15 godina na svake i ne pada mi na pamet da mi DPS glasa slavu grada u moj NK i da gradi spomenik Amfilohiju u Kolasinu. Dajem glas ovim ljudima jedino koji su dokazane patriote, ako oni odluce da ne izadju, onda imam i ja pravo da ne izadjem

44
5
M Marjan_neregistrovani
19.01.2023. 09:56

Za izbore treba potaknuti potpunu mobilizaciju suverenističkih glasača. I to se neće postići samo pozivanjem na evropske vrijednosti, nepredak, građanizam. Neka shvate da na izborima brane postojanje CG, svoje crnogorstvo, bošnjaštvo, albanstvo, hrvatstvo. Nek se naprave i šire propagandni materijali gdje npr. Raković bljuje po Crnogorcima i CG, gdje se pjeva o bulama, gdje se muslimane svodi na "Turke", Albance na "Šiptare", Hrvate na "ustaše".... Ma ima da svi ko munje iziđu na izbore i pometu ovu nevolju.

58
4
U Ulcinj_neregistrovani
19.01.2023. 11:19

@Marjan_neregistrovani kandidat patriotskog bloka bi trebao biti neko iz redova manjina. Vrijeme je da predsjednik Crne Gore bude neko ko je iz manjinskih naroda, tada niko ne bi imao izgovor da ne glasa

26
8
K Karadag
19.01.2023. 13:12

@Ulcinj_neregistrovani ok ali nisu problem manjine vec cio narod u Crnoj Gori.Nemamo mi manjine vec smo svi gradjani i ljudi ili ne. Kome nije jasno da se brani drzava na izborima nek ne kuka kasnije pa bio bilo kakve vjere ili nacije.

41
3
U Ulcinj_neregistrovani
19.01.2023. 13:30

@Karadag dosta je bilo izgovora sa odbranom drzave, brane se manjine kao devedesetih, nece vama niko odnijet drzavu, ni Rama ni Izetbegovic ni Vucic, ali konstanta ostaje da su manjine ugrozene i da imaju nikakva prava. Vrijeme je da po prvi put neko iz manjina bude predsjednik ili premijer drzave

10
15
Ć Ćalasan_neregistrovani
19.01.2023. 09:13

Ekselencijama odnijeti na poklon Konstantinovićevu "Filozofiju palanke", da shvate destrukciju politike Palanke Zla u beogradskom jezgru, a još žešću na marginama "srpskog sveta". Koletivna snaga patriotskog bloka mora profilisati novo proevropsko,civilizacijsko,crnogorsko jezgro, koje će osuditi ideologiju "srpskog sveta" i prozelitizam SPC, ali i od kleptokratije maskirane lažnim patriotizmom. Crnogorci genetski ne mogu biti izdajnici CG..vjerujem u to!

61
3
R Rastko_dukljansko_vikinski_neregistrovani
20.01.2023. 04:55

@Ćalasan_neregistrovani Ambasadori u CG zive u svojim zatvorenim krugovima, bez kontakta sa sustinskim diferencijacijama medju politickim subjektima. Nemaju blagog pojma sta se desava. Toliko povrsno I lose rade posao, a sad kad su zaglibili moraju da kamufliraju stetu dok se prave da je sve ok. Nije ok. Napravila ste jednom narodu istorijski stetu, zbog vaseg "zabusavanja" na poslu. Sredite se zaboga, u vi ste ljudi!

11
0
D DANILO__neregistrovani
19.01.2023. 08:36

... MNOGO TOGA SE GURA PO ČAROBNI TEPIH . NA NJEMU ĆE LETJETI SAMO ONI KOJIMA JE NAJLAKŠE MANIPULISATI . TI TAJ NISI ! NE SUMNJAM NI NAJMANJE U TVOJE NAJBOLJE NAMJERE ! PUNO POZDRAVA !

55
3
K Kortomalteze_neregistrovani
19.01.2023. 08:28

Ne treba cekati da se kalkulanti opamete,ovaj tekst shvatam kao poziv svima koji vole ovu zemlju,da se povezu u front slobode,u odbranu zla,pomozimo sami sebi,ne cekajmo bijeli svijet da se smiluje..

68
3
M Montenegrina4ever_neregistrovani
19.01.2023. 08:08

Danilo ovim tekstom mi vadiš riječi iz srca !Oduševljavanje ovim tekstom me prosto unesrećuje!Moramo li čekati suverenističke partije da prestanu sa “mudrovanjem” i čekanjem “signala” od naših zapadnih “prijatelja” !IMA NAS mladi pametni čovječe!Naša Crna Gora nestaje pred našim očima !Pokažimo našim zapadnim prijateljima da ne dozvoljavamo ,da nedamo našu Domovinu,našu kuću n i k o m e !!!

85
3
M MikaNikolina_neregistrovani
20.01.2023. 01:57

@Montenegrina4ever_neregistrovani : Respekt za komentar. Potpisujem sve sto ste rekli. Treba da zaboravimo sve medjusobne trzavice i fokusiramo se na spas gradjanske Crne Gore. Nema se vremena za imbicilno udvaranje zapadu u cekanje sto ce oni da kazu. Politicke finese i razlicitosti u nasem bloku rijesavacemo kad ova zemlja stane na noge i udahnemo slobodu. Ima vrijeme za sve. Sad je vrijeme spasavanja ove duboko ranjene zemlje. Sve ostalo pocinje odatle.

12
0
B Bobo_NYC_neregistrovani
20.01.2023. 05:04

@Montenegrina4ever_neregistrovani Ovaj momak jedini ima viziju. Tako je, nama fali nova vrijednost, ne da se vadimo iz g.... Najvise ces neprijatelja imati od ovih tvojih (nasih) suverenistickih partija. Dok te ne zgrabe kao potencijal umjesto sto ti postavljaju noge-to je CG u kojoj nema srece. Da znas da ima ljudi koji te prate, vjeruju i pozdrzavaju. Ima nade. Svaki put kad citam, ulijes mi je. Ostali kolumnisti pesimizmom nadomjeste stav, a to je najlakse. Drzi se! Pozdrav

10
0
Ovaj komentar je označen kao neprimjeren u skladu sa pravilima komentarisanja na Portalu Analitika i Google politikom o privatnosti i uslovima korišćenja .
S Sjever_neregistrovani
19.01.2023. 10:51

@Sjever_neregistrovani Drago mi je sto moj komentar ima pozitivan odjek. Sto se slazete sa mojim zakljuckom : Marunovic = Vulin

6
43
V Vitao_neregistrovani
19.01.2023. 06:46

Nebi nama Vučic ni Putin mogli ništa kao naprimjer Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji da nemamo toliko izdajnika i izgubljenih duša...

103
5
M Montenegro_neregistrovani
19.01.2023. 13:44

@Vitao_neregistrovani Sva djeca koju je uzgajala SPC su postalla cetnici ili modernije, posrbice

29
3
i istina_neregistrovani
19.01.2023. 15:36

@Vitao_neregistrovani , nažalost, istina !!!

22
1
M Mirko_neregistrovani
19.01.2023. 06:32

Gospodine Marunovicu,rado čitam vaše tekstove ,ali u ovoj analizi na jednom mjestu ste upotrebili pridjev"ugledni Nikšicani"nije bitan kontekst ,jer to ne postoji ,to je oksimoron. To je kao da kažete hrabra kukavica ili mudra avetinja. Ljudi koji imaju onakvu političku spodobu za gradonačelnika ne zaslužuju poštovanje.

93
8
G GENERALIZUJEŠ_STVARI__neregistrovani
19.01.2023. 08:13

@Mirko_neregistrovani ONA JE SPODOBA TAMO VRLO TIJESNO POBJEDILA !!!

52
1
M Martin_neregistrovani
19.01.2023. 08:45

@Mirko_neregistrovani Neumjesan komentar. Uostalom, suverenisti su tamo osvojili 5% vise nego u Podgorici, ali malo ko o tome govori. Vidjecete kad preuzmu vlast… A procitajte samo reagovanje 21. maja u NK, odlicno objasnjenjo.

40
6
N NiKšić_neregistrovani
19.01.2023. 09:24

@Martin_neregistrovani Vjerovatno misli na one koji glasaju Šebaru. Skupina likova koji gledaju zadrugu i hepi, ne smeta im što je Šubari ujak ogromni narko diler, ali im je mnogo smetalo što je na trg spomenik Kralja Nikole i Ljuba. I isti koji nariču nad "zastavom Kralja Nikole" rugaju se spomeniku crnogorskog Kralja. Ozbiljni psihički problemi. Stidim se što su mi sugrađani.

51
3
O Osmogrk_neregistrovani
19.01.2023. 04:12

Imaju. Kao januara 1989.

56
4
S Staropodgoricanka_neregistrovani
19.01.2023. 01:02

Danilo, dok citam ovo , razmisljam…Danas sam na You tubu gledala jedan snimak koji sam vec gledala u septembru, najmanje 20 puta, koji je na mene ostavio veliki utisak i koji bi preporucila svakom: Ivana Pajovic- gradjanska aktivistkinja, poklopila CG izdajnika, placenog od crkve da laze turiste… i razmisljam da je velika steta sto u Crnoj Gori ne postoji jedna suverenisticka stranka u kojoj bi bili ljudi koji inspiirisu, daju energiju, imaju viziju, koji su odlucni, kreativni i od povjerenja kao recimo Vi, Ivana, Maja Milickovic, Radoman, Adnan Cirgic, Batric Batricevic, Alek Barovic, Danilo Kalezic, Stefan Todorovic, Vusurovic…jer, treba priznati, sa postojecim , flegmaticnim suverenistickim strankama sve dublje i dublje tonemo ( u monotoniju) P. S. Ali cu ipak glasati za njih i njihovog predstavnika na predstojecim izborima

106
7
P Patriotski_neregistrovani
19.01.2023. 06:01

@Staropodgoricanka_neregistrovani + Savo Kentera, Andrej Nikolaidis ...

79
5
b bjelopavlić_neregistrovani
19.01.2023. 06:05

@Staropodgoricanka_neregistrovani E super si ih nabrojala tu "elitu" CG! Ovima darivati CG? "Grehota je o tom i misliti, tragovi im smrde nečovještvom". P. S. Ne zaboravi i Mića diplomatu, Mija boksera itd..

12
89
D Detox_neregistrovani
19.01.2023. 07:09

@bjelopavlić_neregistrovani Šta imaš protiv ovih momaka? Kradu li? Pozivaju li na genocid? Izjasni se!

66
6