Abiznis

Počeo postupak po tužbi kompanije Domen protiv države u vezi s ugovorom za domen ,,me“

Sutkinja Bošković pozvala za svjedoke premijera Abazovića i ministra Đurovića

Lešić tvrdi da će, ukoliko obustave realizaciju ugovora, za koji tvrde da je na snazi, svi internet servisi na domenu ,,me“ biti nedostupni

Sutkinja Bošković pozvala za svjedoke premijera Abazovića i ministra Đurovića Foto: RSE
PobjedaIzvor

Zastupnici države i Domena, višegodišnjeg agenta za registraciju domena ,,me“ u sporu koji je ova kompanija pokrenula tvrdeći da je ugovor sa Vladom i dalje na snazi, nijesu se mogli saglasiti u vezi sa načinom na koji je trebalo da iskažu namjeru o produžetku ugovora koji je trajao do kraja marta ove godine.

Ugovor

Iz Domena smatraju da su imejlom direktora Američke privredne komore (AmCham) Marka Miročevića u okviru priprema prošlogodišnjeg događaja ,,Otvoreno sa premijerom“ koji je upućen savjetniku premijera Iliji Mugoši, Vladi dali do znanja da žele da produže ugovor. Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović, pak, ocjenjuje da su obavještenje o produžetku ugovora morali poslati direktno na adresu Vlade, koja je bila ugovorna strana, a ne savjetnika. Ovaj način komunikacije, kako je navela, može se tretirati samo kao nagovještaj ponude, koju, kako je navela, nikada nijesu poslali.

Direktor Domena Predrag Lešić je objasnio da u okviru ovog događaja, kompanije koje u AmChamu imaju status patrona, učestvuju na sastanku sa premijerom, kome pitanja dostavljaju unaprijed kako bi se mogao pripremiti.

Kako bi utvrdili da li su premijer Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović bili upoznati sa namjerom Domena, sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković je odredila da ih na idućem ročištu sasluša kao svjedoke. U istom svojstvu biće pozvani i Miročević i Mugoša, koji je i dalje zaposlen u kabinetu premijera.

Lešić je kazao da Domen i dalje realizuje ugovorene obaveze, a na pitanje sutkinje šta bi se desilo ako bi prestali, kazao je da bi u tom slučaju svi servisi bazirani na imenima domena ,,me“ prestali da rade.

- To u praksi znači da se ne bi mogli otvoriti sajtovi sa oznakom ,,me“, ne bi radili elektronski servisi, kao npr. zdravstveni i za upis u škole. Gdje god da postoji razgovor između računara koji je baziran na brojevima, komunikacija bi bila prekinuta, jer korisnici i programeri ne koriste brojeve nego imena domena, koje sistem kojim upravljamo prevodi u brojeve. Ako se to prevođenje ugasi, a to je ono što mi radimo, onda se prekida komunikacija, jer nema ko da prevede ime u broj - objasnio je Lešić.

Ćirović je navela da je država, imajući u vidu da je riječ o javnom interesu i nacionalnom resursu, raspisala tender za izbor novog agenta, ali da je Domen to stopirao privremenom mjerom, ,,zbog čega se došlo u situaciju da se saradnja sa njima mora nastaviti da ne bi pao domen“.

Tender

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) je raspisalo javni poziv za izbor novog agenta u drugoj polovini juna, ali je otvaranje ponuda stopirano privremenom mjerom Privrednog suda koju je inicirao Domen. Vijeće sudija ovog suda je nedavno usvojilo prigovor zaštitnice i ukinuo ovu mjeru, vraćajući je sutkinji Bošković na ponovno odlučivanje, jer nije dovoljno argumentovan stav da je Domen učinio vjerovatnim da je ugovor iz 2008. godine na osnovu kog je ova kompanija upravljala registracijom ,,me“ domena, i dalje na snazi.

MERT je prije dva mjeseca zakazao otvaranje ponuda za izbog novog agenta, ali ono nije sprovedeno, jer je dan prije postupak stopiran ovom privremenom mjerom. Tada je sud državi zabranio sprovođenje postupka, izbor novog agenta i zaključenje ugovora, kao i ometanje Domena u obavljanju djelatnosti koja im je dodijeljena po javnom pozivu. Iz MERT-a su se tada oglasili saopštenjem kritikujući Privredni sud zbog ovakve odluke, ali navodeći da nijesu iznenađeni imajući u vidu da njihovu praksu preispituju krivični sudovi.

Kazali su da će odluku suda ispoštovati, iako ne zaslužuje da bude ispoštovana, dodajući da nemaju dilemu šta je intencije Domena i „onih predstavnika pravosuđa koji se bez griže savjesti stavljaju na raspolaganje zastupnicima privatnog interesa nasuprot javnom, a to je da bez pravnog osnova na neodređeno vrijeme, dok se vode beskrajni parnični postupci, raspolažu imovinom građana Crne Gore i od te imovine ubiraju prihode“.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.