Svijet

Sunak: Rat u Ukrajini kritični momenat u borbi sa klimatskim promjenama

Premijer Velike Britanije, Riši Sunak, rekao je danas na klimatskom samitu COP27 u Egiptu da je borba protiv klimatskih promjena moralni i ekonomski imperativ, i da je invazija Rusije na Ukrajinu kritični momenat u toj borbi.

Sunak: Rat u Ukrajini kritični momenat u borbi sa klimatskim promjenama Foto: Reuters
BetaIzvor

Ta invazija nije razlog da se sa smanjivanjem emisije gasova staklene bašte ide sporije, već je razlog da se ide brže, rekao je Sunak na skupu u Šarm El Šeiku, prvom međunarodnom nastupu otkako je došao na čelo britanske vlade, javlja BBC.

Prema Sunakovim riječima, preusmjeravanjem privatnih i javnih finansija na zaštitu planete, borba sa klimatskim promjenama mogla bi se pretočiti u nova radna mjesta i ekološki čist privredni rast.

"Našoj djeci možemo zavještati zeleniju planetu i prosperitetniju budućnost", dodao je britanski premijer i uz ocjenu da "stvarno ima mjesta za nadu" s obzirom na "današnje ponovno okupljanje oko zajedničkog dobra" pozvao svijet da tu nadu i ostvari.

"Moramo ispuniti ono što smo obećali u pogledu finansiranja borbe protiv klimatskih promjena", takođe je rekao.

Kako je rekao, Britanija investira u novu zelenu infrastrukturu, što uključuje pomaganje zemljama u razvoju da se "brzom trakom" kreću ka "ekološki čistom rastu", i uložila je 65 miliona funti u čitav niz projekata zelenih investicija.

Sunak je ocijenio da je pandemija Kovid-19 "gotovo slomila" globalnu ekonomiju, ali je dodao da se Britanija drži svog obećanja da će uložiti 11,6 milijardi funti u borbu protiv klimatskih promjena, i da će do 2025. godine utrostručiti finansiranje adaptiranja na te promjene, koje će tada iznositi 1,5 milijardi funti.

"Duboko sam uvjeren da je to prava stvar", rekao je Sunak i dodao da ne samo što je to moralno ispravno već je i ekonomski ispravno, s obzirom da klimatska bezbjednost ide ruku pod ruku sa energetskom bezbjednošću.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.