Ostalo

Šumaherova porodica dobila novčanu nadoknadu od časopisa koji je objavio lažni intervju

List je na naslovnoj strani od 15. aprila prošle godine objavio fotografiju nasmijanog Šumahera uz naslov: "Mihael Šumaher, prvi intervju". U podnaslovu je pisalo "Zvuči varljivo realno", a u tekstu je pisalo da je citate napravila vještačka inteligencija

Šumaherova porodica dobila novčanu nadoknadu od časopisa koji je objavio lažni intervju Foto: essentiallysports
ReutersIzvor

Porodica sedmostrukog svjetskog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera dobila je novčanu nadoknadu, 200.000 eura, od izdavača njemačkog časopisa koji je objavio "intervju" sa legendarnim njemačkim vozačem napravljen pomoću vještačke inteligencije.

Portparol porodice je potvrdio za Rojters presudu suda u Minhenu i iznos odšete koji će platiti izdavačka kuća časopisa Aktuel (Die Aktuelle).

Urednica časopisa je otpuštena prošle godine, a izdavač se izvinio porodici.

List je na naslovnoj strani od 15. aprila prošle godine objavio fotografiju nasmijanog Šumahera uz naslov: "Mihael Šumaher, prvi intervju". U podnaslovu je pisalo "Zvuči varljivo realno", a u tekstu je pisalo da je citate napravila vještačka inteligencija.

Njegova supruga Korina i medicinsko osoblje brinu o Šumaheru u njihovoj kući na Ženevskom jezeru.

Porodica čuva njegovu privatnost, pa čak ni mnogi prijatelji i rođaci ne znaju u kakvom je stanju. 

U dokumentarcu emitovanom na Netfliksu 2021. godine, Korina Šumaher je rekla da on ide na rehabilitaciju i da je sada "drugačiji, ali je tu".


Portal Analitika