Svijet

Oko 200 civila prisiljeno da bježi

Sukobi hunte i pobunjenika na granici Mjanmara sa Tajlandom

Na istočnoj granici Mjanmara sa Tajlandom u toku su sukobi pobunjenika i mjanmarske hunte, zbog čega je, prema navodima svjedoka, medija i tajlandske vlade, oko 200 civila prisiljeno da bježi.

Sukobi hunte i pobunjenika na granici Mjanmara sa Tajlandom Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, pobunjenici vrše pritisak na pripadnike mjanmarske hunte, koji su već danima zaglavljeni na mostu na granici.

Pripadnici pokreta otpora i pobunjenici iz etničke manjine su 11. aprila zauzeli ključni trgovački grad, Mijavadi, na mjanmarskoj strani granice, čime su zadali težak udarac dobro opremljenoj vojsci koja se suočava sa problemima u vladanju, a sada i sa velikim testom njenog kredibiliteta na frontu.

Troje svjedoka na obje strane granice je rekla da su čuli eksplozije i rafale mitraljeza nedaleko od važnog strateškog mosta.

Nekoliko tajlandskih medija navelo je da je oko 200 ljudi prešlo granicu i traži privremeno utočište u toj zemlji.

Mjanmarska vojska se suočava sa najvećim izazovom od preuzimanja vlasti u bivšoj britanskoj koloniji 1962. godine, jer se bori sa nekoliko konflikata niskog intenziteta.

Vojska pokušava da stabilizuje ekonomiju koja se urušila nakon državnog udara 2021. godine protiv vlade Aung San Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Mjanmar je zahvaćen građanskim ratom između državne vojske i labavog saveza armija etničkih manjina i pokreta otpora koji je nastao nakon krvavog obračuna hunte sa protestantima koji su bili protiv vojnog udara.

Portal Analitika