Svijet

Suđenje Trampu za tajni novac neće biti odgođeno

Njujorški sudija koji nadzire krivični slučaj utaje novca Donalda Trampa odbio je zahtjev bivšeg američkog predsjednika da se odgodi zakazano suđenje uz obrazloženje da bi značajan publicitet prije suđenja postupak učinio nepoštenim.

Suđenje Trampu za tajni novac neće biti odgođeno Foto: AP Photo/Reba Saldanha
Portal AnalitikaIzvor

Tramp je tražio odgađanje na neodređeno vrijeme, rekavši da je medijsko izvještavanje bilo s predrasudama o njemu, te da bi bilo teško pronaći prihvatljivu porotu na Menhetnu jer je "pretežno pristrana" prema njemu, piše Radio Slobodna Evropa.

Ali u odluci od petka, sudija Juan Merchan rekao je da odgađanje na neodređeno vrijeme "nije održivo" te da je sam Tramp stvorio veliki dio publiciteta oko svojih pravnih problema, uključujući i kroz "neumoljive medijske objave" u kojima se napadaju ljudi koje je za njih okrivio, piše AP.

"Situacija u kojoj se optuženik sada nalazi nije mu nova i (za nju je) barem djelomično kriv", napisao je Merchan.

Tužioci su tvrdili da publicitet vjerovatno neće pasti i da bi bilo "perverzno" nagraditi Trampa odgađanjem na temelju medijske pažnje koju je privukao, kao i da će temeljitim ispitivanjem potencijalnih porotnika vjerovatno pronaći dovoljno onih koji bi mogli pošteno odlučiti u slučaju.

Tramp je republikanski predsjednički kandidat u očekivanom izbornom revanšu 5. novembra protiv sadašnjeg demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena, koji ga je pobijedio 2020.

Steven Cheung, portparol Trampove kampanje, rekao je u e-poruci da će se "predsjednik Tramp i njegov pravni tim nastaviti da se bori protiv ovog suđenja i svih drugih potjera na vještice".

Portal Analitika