Crna hronika

Suđenje optuženima za planiranje likvidacije Budvanina Marka Ljubiše: Ilić tvrdio da su ga policajci tukli, policajci da se opirao hapšenju i pao

Srpski državljanin Lazar Ilić juče je u podgoričkom Višem sudu ustvrdio da je preživio torturu budvanskih policajaca koji su ga šutirali i udarali pištoljem po glavi pošto su ga zaustavili u ulazu zgrade u kojoj je imao iznajmljen stan.

Suđenje optuženima za planiranje likvidacije Budvanina Marka Ljubiše: Ilić tvrdio da su ga policajci tukli, policajci da se opirao hapšenju i pao Foto: UGC
PobjedaIzvor

Sa druge strane, policijski inspektor u budvanskom Centru bezbjednosti Vule Kovinić je kazao da je Ilić, koga je Specijalno tužilaštvo optužilo da je trebalo da ispali smrtonosne hitce u Marka Ljubišu Kana, prilikom hapšenja pružio otpor i da je u tom opiranju pao niz stepenice. Uprkos padu, Kovinić navodi da kod ovog ptuženog nije primjetio povrede.


Proces vodi sutkinja Vesna Kovačević.


Pored Ilića na optužnici Specijalnog tužilaštva za planiranje ubistva Marka Ljubiše početkom 2021. godine optuženi su Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečak i Nikola Mileković koji je u bjekstvu.


Svjedok Kovinić je pred sudom istakao da on nije tukao Ilića i da je jedina radnja koju je preduzeo prema njemu, hapšenje, odnosno vezivanje ruka lisicama.


-U stanici policije sam čuo za raspravu između Gorana Slovinića i još jednog lica. Znam da je Slovinić član organizovane kriminalne grupe čiji su pripadnici već bili mete. Ja sam legitimisao tog momka sa kojim se svađao Slovinić. Utvrdili smo da se radi o Strahinji Savić iz Kragujevca. Predao nam je jedan telefon a drugi smo napipali prilikom pregleda. Tada je rekao: ,,Možete me ubiti ali vam telefon ne smijem dati" – ispričao je Kovinić.


On je potom pozvao šefa kriminalistike po čijem nlogu su službenici ovog sektora preuzeli Savića.


-Savić je otkrio lokaciju stana u kojem je boravio a ja sam otišao na teren da obezbjedim zgradu. Ubrzo sam dobio nalog da idem na drugu lokaciju gdje se nalazio stan u kome je bio Ilić - kazao je Kovinić.


Kovinić je sa kolegama sreo na stepeništu, na putu ka stanu u kome je bio do tada.


-Sreli smo momka, nosio je crnu košulju. Bili smo orpezni, jer se sumnjalo da ima oružje. Tražio sam mu ličnu kartu. Bila je lažna. Ilić je pokušao da pobjegne, opirao se i tada je pao niz stepenice. Kolege su mi rekle da je i udarao glavom o pod. Kada sam mu stavljao lisice na ruke, nije imao vidljive povrede - naglasio je svjedok.


Sa druge strane Ilić je kazao da su ga policajci tukli i u tražili da govori o stvarima o kojima on ne zna ništa.


- Policajci su me udarali, pištoljem po glavi me udarao jedan krupniji inspector tražeći da otključam telefon. Šutirali su me dok sam bio na podu. Bilo ih je tri, četri. Rukom sam prekrio glavu. Ovaj svjedok me nije udarao pištoljem. Tu nema gdje da se pobjegne, ta zgrada i ulaz su mali. Nema prozora. Imao sam vidne povrede. Odveli su me kod doktora nakon par sati i rekli su da ništa ne pričam. Jedan puniji inspektor u stanici policije mi je sa vodom prskao polni organ i koristio je elektrošokere - kazao je optuženi Ilić pred sudom.


On je dodao da su mu u CB Budva rekli policajci da će je Bajrami Pista dobar momak i da će on biti kao on.


- Sigurno su mislili na to da ću biti svjedok saradnik. Pista je u nekom predmetu saradnik tužilaštva. Tražili su od mene da govorim stvari koje ne znam - naglasio je optuženi Ilić.


Strahinja Savić je uhapšen krajem januara 2020. Godine u Budvi nakon što je razotkriveno da je pratio Kana za račun grupe koja je planirala njegovu likvidaciju.


On je izjavio da je nakon hapšenja pod prisilom policije u tužilaštvu priznao da je njegova obaveza bila da prati kretanje Ljubiše Kana.


Ustvrdio je da je pod pritiskom priznao I da je smrtonosni hitac u Budvanina trebao da ispali optuženi Ilić koji je čekao znak za akciju u jednom od tri iznajmljena stana u Budvi.


Savić je u istrazi kazao da je zbog novčanog duga koji je imao prema Iliću pristao da obavi neki posao za njega.


Planove grupe koju je prema navodima optužnice formirala osoba sa pseudonimom Džoni pokvario je Kanov kum i prijatelj Goran Slovinić.


On je 22. janura 2021.godine zaustavio Savića i tražio od njega da mu kaže ko ga je poslao jer je prethodno primjetio da se ovaj optuženi ponaša sumnjivo i nadgleda lokal ,,Kadmo” u kojem je boravio.


Verbalni konflikt Slovinića i Savića registrovali su policajci koji su se nalazili u blizini. Uslijedilo je privođenje Savića koji je u policiji ispričao za planove likvidacije Kana nakon čega su pohapšeni ostali dostupni pripadnici ove grupe.

Portal Analitika