Turizam

Sudeći po rezervacijama pred Žabljačanima je obećavajuće ljeto; Abazović: Planiramo brojne manifestacije

Veoma je teško popuniti ogromne smještajne kapacitete koje imamo na Žabljaku, kazao je Abazović. 

Sudeći po rezervacijama pred Žabljačanima je obećavajuće ljeto; Abazović: Planiramo brojne manifestacije Foto: Media Biro
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od najbolje posjećenih gradova na sjeveru u toku ljetnje turističke sezone jeste svakako Žabljak, koji je ove godine imao znatno bolji period predsezone nego lani. Kako je kazao agenciji Media Biro direktor Turističke organizacije (TO) Žabljak Stojan Abazović, pozitivni ishodi zabilježeni su i tokom juna mjeseca, prenosi Media Biro. 

Kako ukazuju rane rezervacije i buking, pred Žabljačanima je veoma obećavajuće ljeto.

“Ove godine smo imali veoma bolje vremenske prilike što je doprinjelo i boljoj posjećenosti. Nama je to veoma bitno, jer većinom naši gosti vrijeme provode u prirodi, našem Nacionalnom parku, hajkingu i drugim sadržajima koji su isključivo vezani za otvoreni prostor”, kazao je on i dodao da veliki broj manifestacija koji se odvija u gradu pod Durmitorom doprinosi još boljoj turističkoj ponudi grada.

I ove godine kao i prethodnih održaće se Wild Beauty Art,veliki broj sportskih manifestacija, Durmitor Skyrace, Durrador, Durmitor Trail Run, Extreme Triatlon i mnogi drugi,dok će Opština i TO organizovati turnir u košarci i teqball turnir.

Kako je napomenuo Abazović, na Žabljaku su u toku radovi na glavnoj gradskoj saobraćajnici koji će biti završeni do jula mjeseca kada će se organizovati jedan veliki koncert za sve turiste kao i lokalno stanovništvo. 

“Takođe, planiramo koncert za Dan Opštine. Napomenuo bih da smo skoro realizovali projekat Eco smart parka, koji je u završnoj fazi a koji će biti sjajno polazište za sve turiste, jer u okviru njega imaju besplatan internet. TO je instalirala interaktivni kiosk u kome svi zainteresovani mogu dobiti potrebne informacije kada je područje Žabljaka u pitanju. Upravo na tom mjesto, planiramo brojne manifestacije koje ćemo pripremiti zajedno sa Kulturnim centrom Žabljak”, kazao je on.

Velike gužve koje posjetioci pamte, a koje su remetile i lokalno stanovništvo, na prilazu ka Crnom jezeru konačno su ublažene, kazao je Abazović i dodao da su tome doprinjeli radovi na komunalnom redu na tom potezu.

“Stanje je mnogo bolje nego prethodnih godina, sada imamo i parking servis i protok saobraćaja na ulazu u Crno jezero, koje je najposjećenije u našem gradu, funksioniše znatno bolje nego ranijih godina”, saopštio je on.

Kao gorući problem u njihovoj Opštini Abazović navodi veliki broj ilegalne gradnje koja je preplavila Žabljak u prethodnom periodu, te da su se turistički kapaciteti udvostručili u posljednje dvije godine.

“Prateći statistiku mogu reći da taj broj samo raste iz mjeseca u mjesec i plašim se da će doći do zasićenja tržišta, kada je u pitanju infrastruktura. Imamo previše objekata trenutno na Žabljaku, kako završenih tako i onih u izgradnji. Veoma je teško popuniti te ogromne smještajne kapacitete koje imamo na Žabljaku. Mislim da će to biti najveći problema nas Durmitoraca, što u krajnjem, može dovesti do jeftinog turističkog proizvoda kao i lošeg kvaliteta usluge”, smatra Abazović i navodi da su to ključni problemi ove Opštine kada je turizam u pitanju, te da je neophodno da se država pozabavi tom problematikom.

Kako ističe direktor TO Žabljak, neophodno je napraviti jedan dobar plan za održivi turizam, koji će ići uz korak sa lokalnim stanovništvom.

On se osvrnuo i na lošu zimsku turističku sezonu koja je, usljed nedostatka snijega, bila znatno lošija nego prethodnih godina, te napomenuo da su mehanizmi osnježavanja neophodni kako bi zimski turizam živio.

“Nadam se da će u budućnosti naše mjesto dobiti jedno moderno skijalište, da se aktivira i Štuoc i svi oni lijepi hoteli koje smo imali na odličnim lokacijama, kako bi privukli visoko platežne goste, jer trenutni trend koji imamo na Žabljaku neće biti dovoljan za kvalitetan turistički proizvod”, rekao je on.

Stare prostorije Turističke organizacije Žabljaka, koje su se nekada nalazile u samom centru grada, a koje su godinama bile veoma neuslovne za potrebe turista, konačno su zamjenjene novim, čime je TO dobila adekvatan, moderan i funkcionalan prostor pored autobuske stanice na Žabljaku.

“Stupanjem na funkciju, jedan od glavnih prioriteta svakako je bio novi prostor za našu Organizaciju. I nama su bili neophodni bolji uslovi a naravno i svim turistima koji posjete Žabljak. Zajedno sa Opštinom došli smo do idejnog rješenja i napravili novi Info turistički centar. Imamo mnogo bolje uslove za rad sa turistima nego što je to bio slučaj ranije. Raduje nas što ćemo ovdje u blizini imati i renoviranu autobusku stanicu, a polovina tog prostora biće namjenjena za prodaju lokalnih suvenira, drugi dio je namjenjen za čekaonicu”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, sa svim novitetima i infrastrukturnim radovima koji su trenutno u toku, Žabljak će biti u prilici da mnogo bolje dočeka goste nego ranije.

“Nadam se da će se radovi glavne gradske saobraćajnice završiti na vrijeme i da će Žabljak, zajedno sa završenim gradskim Trgom, dobiti mnogo kada je u pitanju turizam. Mogu reći da nas očekuju neka bolja vremena”, poručio je Abazović.

Nezaobilazni prostor Crnog jezera svakako je nešto što svaki turista želi vidjeti prilikom posjete Žabljaku. Gosti iz Velike Britanije prvi put su na Durmitoru, i oduševljeni su njegovim ljepotama.

“Prvi put smo ovdje, stigli smo sinoć, ali za ovo kratko vrijeme oduševili smo se ovim mjestom”, kazao je turista iz Londona.

Restoran Crno jezero već tradicionalno okuplja veliki broj turista koji dođu u posjetu Nacionalnom parku Durmitor. Kako je kazao šef kuhinje tog restorana Sveto Milićević, tradicionalna jela su nešto po čemu se prepoznatljivi i zbog kojih se gosti uvijek vraćaju za porciju više.

“Za početak sezone, veoma smo zadovoljni kako smo posjećeni. Kačamak i cicvara su najviše tražena jela, domaća teletina i jagnjetina ispod sača kao i durmitiroski sir i kajmak. Mislim da je ovo idealno mjesto gdje svaki turista može malo bliže da se upozna sa našom tradicionalnom kuhinjom”, kazao je on.

Portal Analitika