Svijet

Odluku pozdravili aktivisti

Sud u Japanu: Zabrana istopolnih brakova proglašena neustavnom

Sud u Japanu donio je danas presudu da je zabrana istopolnih brakova neustavna, što je odluka koju su pozdravili aktivisti u jedinoj zemlji Grupe sedam (G7) koja ne dozvoljava istopolna vjenčanja.

Sud u Japanu: Zabrana istopolnih brakova proglašena neustavnom Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
Portal AnalitikaIzvor

Odluka Okružnog suda u Nagoji, druga po redu u kojoj je zabrana istopolnih brakova proglašena neustavnom, od četiri slučaja u protekle dvije godine, vjerovatno će doprinijeti pritiscima za promjenu japanskog ustava u kome se kaže da je brak zajednica između muškarca i žene, prenosi Rojters. 

"Ova presuda nas je spasila štete koju je nanijela prošlogodišnja presuda koja navodi da je sve u redu sa zabranom, i štete od onoga što vlada stalno govori", kazala je advokatica Joko Mizušima novinarima i aktivistima.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.