Svijet

Sud odbio da odbaci optužnicu protiv Hantera Bajdena

Savezni sud u Delaveru je odbio da odbaci optužbe za ilegalnu nabavku i posjedovanje oružja protiv Hantera Bajdena, što je jedan od dva krivična slučaja protiv sina američkog predsjednika Džozefa Bajdena koji je u jeku kampanje za reizbor, piše AP.

Sud odbio da odbaci optužnicu protiv Hantera Bajdena Foto: Reuters
Portal AnalitikaIzvor

Američka okružna sutkinja Marielrn Noreika u Vilmingtonu presudila je protiv zahtjeva Hantera Bajdena da se odbace dvije tačke za laganje o trošenju ilegalnih narkotika pri kupovini pištolja Colt Cobra 2018. i treća tačka za ilegalno posjedovanje tog oružja, piše Portal Radio Slobodna Evropa. 

Presuda otvara put suđenju koje bi trebalo početi 3. juna u Vilmingtonu.

Hanter Bajden izjasnio se da nije kriv.

Specijalni tužioc David Veis podigao je optužbe za ilegalno oružje u septembru.

Hanter Bajden prvo je dijete nekog predsjednika na dužnosti koje je optuženo. Prijeti mu više od 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Republikanski kandidat Donald Tramp, koji teži povratku na mjesto predsjednika na američkim izborima 5. novembra, suočava se s četiri vlastite krivične optužnice.

Advokati Hantera Bajdena tvrde da bi optužbe za oružje trebale biti odbačene iz niza razloga, uključujući i to da je zakon prema kojem je on optužen vjerovatno bio neustavan nakon što je Vrhovni sud SAD-a proširio prava na oružje u presudi iz 2022. koja je postavila strože nove kriterijume za utvrđivanje zakonitosti ograničenja vatrenog oružja.

Bajdenov pravni tim takođe tvrdi da Veis nije pravilno imenovan, da je Hanter Bajden bio selektivno procesuiran i da je imao obvezujući sporazum koji ga je štitio od krivičnog progona.

Hanter Bajden takođe se izjasnio da nije kriv za savezne porezne zločine u odvojenom slučaju koji je pokrenuo Veis u Kaliforniji. Tamo se suočava s kaznom do 17 godina zatvora ako bude osuđen. Početak tog suđenja zakazan je za 20. juna.

Portal Analitika