Crna hronika

Na suđenju protiv grupe Slobodana Kašćelana iz spisa predmeta izuzeti optužujući iskazi tri svjedoka

Sud ocijenio da izjave Dragovića i Bujkovića u istrazi nijesu zakonite

Iskazi Milana Dragovića i Krsta Bujkovića iz istrage, a kojim se Slobodan Kašćelan i njegova grupa optužuju za zelenašenje i iznudu, juče su u podgoričkkom Višem sudu izuzeti iz spisa predmeta kao nevaljani dokazi.

Ilustracija Foto: UGC
Ilustracija
PobjedaIzvor

Iz spisa je izuzet i iskaz sudskog vještaka za informacione tehnologije Balše Savića kojim se ova grupa optužuje za podmićivanje.

Ovu odluku donijelo je krivično vijeće sutkinje Nade Rabrenović na prijedlog advokata Marka Radovića.

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Pored Kašćelana i Božovića, na optužnici Specijalnog tužilaštva su: Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević, Miloš Radonjić, Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević, Stefan Brnović, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Podsjećamo, na prethodnom ročištu advokat Radović je naveo da odbrana predlaže da se iz spisa predmeta izuzmu iskazi Bujkovića i Dragovića datih pred SDT-om jer je, kako smatraju, pravno nevaljan.

Radović je ukazao da ovim svjedocima nije predočeno da mogu da zatraže da im se iskaz, koji je u SDT audio-vizuelno sniman, reprodukuje.

On je podsjetio i da se sudska odluka ne može zasnivati na bilo kom dokazu koji nije pribavljen u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Nakon što je juče u sudnici pregledan audio-video snimak iskaza Bujkovića i Dragovića pred SDT, zaključeno je da ih SDT nije upoznalo s pravom da mogu da traže da im se omogući uvid u taj video-audio zapis izjave.

Milan Dragović je ranije pred sudom ustvrdio da ga je Slobodana Kašćelan prinudio da 2009. godine potpiše ugovor o pozajmici na iznos od 250.000 eura kao i hipoteku na jednu od tri etaže vile ,,Luković“ u mjestu Prčanj, iako mu je u tom trenutku dugovao ukupno 50.000 eura.

Bujković je u istrazi tvrdio da mu je više osoba iz kavačke grupe prijetilo ubistvom i da su za oprost što je špijun Jovice Vukotića od njega tražili 50.000 eura.

Međutim, Bujković je pred sudom promijenio iskaz i odustao od krivičnog gonjenja ,,kavčana“.

Sud je izuzeo iz spisa predmeta i iskaz Savića datog u istrazi kao i mjere tajnog nadzora kojim je snimljen njegov razgovor sa izvjesnim Markom.

Podsjećamo, Balša Savić, koji je radio kao službenik MUP-a u Forenzičkom centru Danilovgrad, je na jednom od prethodnih ročišta naveo da optuženi Nikola Andrić nije osoba koja ga je kontaktirala da bi mu ponudila mito da ubrza vještačenje kamera oduzetih u Kotoru u predmetu koji je pokrenulo ODT Kotor protiv navodnih pripadnika kavačkog klana.

On je tada naveo da je primio tada poziv od neimenovanog lica, koji se predstavio kao ,,Marko“.

Savić je tada rekao da je bio ozvučen i da je povodom toga potpisao neki akt. On je odgovarajuči na pitanje advokata Radovića kazao da taj razgovor tokom susreta sa ,,Markom“ nije snimao svojim telefonom.

Radović je potom pokazao sudu dokument MUP-a koji datira četiri dana prije nego je donijeta naredba o mjeri tajnog nadzora koji prati ovaj izvještaj pojašnjavajući da je sporni razgovor snimljen Savićevim telefonom uz pomoć aplikacije kal rekording.

Sud je juče odbio prijedlog odbrane da se Igoru Božoviću ukine pritvor.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.