Sci/Tech

Drugi dan WWDC događaja

Stvaranje muzike sa idejom trodimenzionalnog okruženja

Osim što će korisnicima donijeti kvalitetnije iskustvo, Spatial Audio će biti „uzbudljivo putovanje“ i za muzičku industriju, jer će i umjetnici dobiti više slobode u trodimenzionalnom okruženju da izraze svoju muziku nego što im je stereo omogućavao

Stvaranje muzike sa idejom trodimenzionalnog okruženja Foto: Apple WWDC 2021
Stvaranje muzike sa idejom trodimenzionalnog okruženja
Jabuka na dan
Jabuka na danAutor
Portal Analitika / AppleIzvor

Spatial Audio za Apple Music polako dolazi na uređaje, dok ga veliki broj korisnika željno očekuje nakon svakog restarta.

Apple je tokom ovogodišnjeg WWDC događaja uveo podršku za Lossless i Spatial Audio u Apple Music servisu, pružajući pretplatnicima nove načine za slušanje pjesama.

Značajan za muzičare

Kopredsjednik Apple Musica za odnose sa umjetnicima i radijski voditelj Zejn Lou danas je detaljno objasnio koliki bi uticaj Spatial Audio mogao da ima na muzičare u budućnosti.

Govoreći o svom prvom Spatial Audio iskustvu koristeći AirPods, Lou je rekao da je u početku bio zbunjen, ali mu je bilo teško da to iskustvo pretoči u riječi, jer je „rođen u stereo vremenu“.

„Palo mi je na pamet da je postojalo mnogo umjetnika u prošlosti i sadašnjosti koji bi voljeli da se mogu nasloniti na ovu vrstu tehnologije – kako bi njihove pjesme zaživjele, postale veće i jednostavno ih odvele u nivoa na koje još niko nije ni pomislio“, naglasio je Lou.

„Kako će umjetnici ovo da koriste?“ pitao se. „Da li će početi da stvaraju muziku sa idejom trodimenzionalnog okruženja, za razliku od ovog dvokanalnog okruženja?“

Kada je slušao pjesme koje je dobro znao u stereu pod Spatial Audio, Lou je „osjećao nešto drugačije“ u vezi sa numerama.

„Nije riječ samo o načinu na koji će na kraju zvučati, već o tome kako će se pjesme osjećati“, pojasnio je on.

Aktiviranje i povezivanje

Kada Spatial Audio postane dostupan na vašem uređaju, vidjećete novu opciju u odjeljku Music u aplikaciji sa postavkama gdje možete da odaberete da li će Spatial Audio sa Dolby Atmosom biti isključen, uvijek uključen ili će se aktivirati automatski, sa opcijom automatskog korišćenja Dolby Atmos sadržaja kada uređaj bude povezan sa izlaznom dodatnom opremom kao što su AirPods i kompatibilne Beats slušalice koje vaš uređaj prepoznaje kao podršku za tu funkciju.

Za ostale tipove slušalica možda ćete morati ručno da odaberete opciju da povezivanje bude uvijek uključeno.

Odvojeni odjeljak nudi opcije za Lossless Audio, gdje možete uključiti kvalitetnije audio datoteke, a zatim odabrati neku od detaljnijih opcija da biste odredili kakav kvalitet muzičkih fajlova vaš uređaj treba da koristi prilikom strimovanja preko mobilne mreže, strimovanja preko Wi-Fi konekcije ili preuzimanja muzike.

Portal Analitika