Svijet

Stupaju na snagu ograničenje cijena ruske nafte i embargo na njen uvoz u EU

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Stupaju na snagu ograničenje cijena ruske nafte i embargo na njen uvoz u EU Foto: Reuters
HinaIzvor

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravajuće firme i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.

Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravajuće firme nalaze u zemljama G7, ograničenje cijene moglo bi Moskvi da oteža prodaju nafte za višu cijenu, ocjenjuje Rojters.

No Moskva je rekla da se neće pridržavati odluke, pa makar morala da smanji proizvodnju.

Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da „radimo na mehanizmima za zabranu korišćenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na nivo na koji je postavljen, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno da destabilizuje tržište“.

Ukrajina je pak pozivala na cijenu od 30 dolara po barelu. No zapad strahuje da bi preniska cijena mogla da rezultira time da Rusija povuče sirovu naftu s tržišta, što bi dovelo do velikog skoka cijena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog, kazao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara „da se brže uništi ekonomija neprijatelja“.

Zelenski se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski budžet za 100 milijardi dolara godišnje.

„Ovaj novac će ići prema destabilizaciji tačno onih zemalja koje trenutno nastoje da izbjegnu ozbiljne odluke“, rekao je.

Ograničenje će EU i G7 ponovo razmatrati svaka dva mjeseca.

Embargo EU na uvoz ruske nafte dogovoren je u junu kao dio paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Izuzeci se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice EU koje su posebno zavisne od ruske nafte zbog njihove geografske lokacije i nemogućnosti da u kraćem vremenu zamijene taj uvoz.

Za dva mjeseca, 5. februara, stupa na snagu i embargo na naftne derivate.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zoki_neregistrovani
05.12.2022. 06:52

Zato amerika i dalje uvozi rusku naftu preko Sicilije

0
1
L Lol_neregistrovani
05.12.2022. 06:56

@Zoki_neregistrovani Amerika uvozi rusku naftu preko Sicilije 🤦

1
0